Motivul alungării este scăderea dramatică a vânzărilor ediției tipărite, un fenomen cu care se confruntă toată presa în format print. Ruxandra Cesereanu acuză conducerea Uniunea Scriitorilor România(USR), condusă de Nicolae Manolescu, de injustețe și agresivitate. A făcut totul public, chiar prin intermediul rețelei Facebook.

Lucrez de 30 de ani la revista Steaua, iar atașamentul meu pentru revistă face parte din mine. Anul acesta, în februarie, s-au împlinit 30 de ani. Tocmai de aceea, documentul pe care l-am primit de la conducerea USR, de la dumneavoastră ca președinte și de la Comitetul Director al USR, este de o brutalitate și injustețe care m-au consternat.

În ultimii ani, am alcătuit o echipă foarte bună împreună cu scriitorul Adrian Popescu. Plecarea lui de la revistă, la finele lui 2020, m-a mîhnit și m-a lăsat singură în gestionarea revistei.

Practic, am lucrat cît pentru 2-3 oameni, în ultima perioadă. Am făcut acest lucru inclusiv din spital, în perioada în care eu și familia mea am fost internați, fiind infectați cu Covid (martie-aprilie 2021). Din spital am gestionat revista, am scris editorial, am supravegheat facerea revistei, a transmis Ruxandra Cesereanu.

Ruxandra Cesereanu susține că vânzările nu erau ridicate nici înainte. Iar cifrele avansate de USR nu au la bază niciun fundament.

Vînzările revistei nu erau foarte ridicate nici înainte. Lucrul acesta nu este singular printre revistele USR. Cauzele sînt multiple, situația pieței de carte și de reviste din România este prea bine cunoscută.

Nu se specifică niciunde care erau vînzările la data de 3.11.2020, astfel încît, în intervalul celor șase luni, revista să fi scăzut atît de alarmant. explică Ruxandra Cesereanu.

USR a gonit-o pe Ruxandra Cesereanu de la conducerea revistei „Steaua”

Celebra scriitoare Ana Blandiana a intervenit și scrie tot pe Facebook că este alături de Ruxandra Cesereanu.  De altfel, neînțelegerile scriitoarei  cu Nicolae Manolescu sunt mai vechi și au la bază opinii politice diferite.

Draga Ruxandra,
Scrisoarea ta adresată Presedintelui USR mi se pare cu adevarat exceptională. Are tonul perfect si functioneaza ca o demascare a situatiei de fapt, facuta de cineva care se află mult deasupra unor asemenea fapte, chiar daca este victima lor. Ai facut bine ca ai atasat textul deciziei de demitere, pentru că altfel, eu cel putin, nu as fi avut suficienta imaginatie sa-l bănuiesc, a postat poeta pe Facebook.
Până la publicarea acestei informații, conducerea USR nu a putut fi contactată. Revista Steaua este editată de această structură și are ca scop promovarea culturii naționale.
sursă foto: Facebook