Aceștia au scandat mesaje în fața Prefecturii precum „Voi cu trenul înainte, noi cu dreptul înapoi”, „Să vă fie frică, studenţii se ridică”, „Pierdem trenul spre educaţie” .

Studenții sunt revoltați de măsurile Guvernului, prin care limitează călătoriile gratuite pe tren.

Tinerii spun că este inacceptabil ca Guvernul să se gândească la economii pe spatele lor.

Măsura de limitare a gratuităților îi va afecta pe cei mai vulnerabili economici, susțin reprezentanții studenților.

Cluj. Zeci de studenți au protestat împotriva suspendării gratuității pe trenuri

Alianța Organizațiilor Studențești din România(ANOSR) solicită premierului Cîțu să renunțe la aceste măsuri.

„ Guvernul nu este, aparent, preocupat să asculte aceste probleme, orientându-și atenția spre limitarea unui drept câștigat de studenți. Deși impactul bugetar este redus, astfel cum declara chiar domnul prim-ministru în 2017, beneficiile gratuității sunt extrem de mari atât pentru studenți, cât și pentru CFR Călători. Măsura este cu atât mai mult nepotrivită în situații de criză, care adâncesc inechitățile sociale. Așteptăm ca prim-ministrul să ia în calcul solicitările studenților, pentru a nu fi nevoiți să demarăm acțiuni suplimentare” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

Cluj. Ce solicită studenții Guvernului Cîțu 

Liderii ANOSR susțin că, înainte de a lua o astfel de decizie, Guvernul ar fi trebuit să consulte raportul Eurostudent. Acesta arată că 38% dintre studenții români au probleme de natură economică.

” Există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem în care să se deconteze un anumit număr de călătorii care sunt efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care îşi efectuează studiile studenţii şi nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD”, a precizat ANOSR.

Vicepremierul UDMR, Kelemen Hunor, susține că sunt fonduri pentru susținerea călătoriilor studenților între localitatea de domiciliu și cea în care învață.

Proiectul bugetului pe anul 2021 este în curs de aprobare.