„Nu avem cum să organizăm Târgul de Crăciun având în vedere condițiile în care ne aflăm. Am solicitat rezilierea contractului pentru acest an, din cauza pandemiei. Facem tot ce putem pentru a stopa răspândirea COVID-19, nu vrem să agravăm situația”, scria pe pagina sa oficială de Facebook, primarul Clujului, Emil Boc.

Municipalitatea a început să instaleze decorațiile de Crăciun, astfel încât oamenii să intre în atmosfera sărbătorilor.
Anual,Târgul de Crăciun de la Cluj strângea peste 200 000 de persoane. Evenimentul a fost clasat în topul celor mai frumoase obiceiuri de Crăciun din Europa, un clasament realizat Asociația European Best Destinations.

Tradițiile se mențin

În satele din Cluj, tradițiile de Crăciun se mențin cu sfințenie, ceea ce face să fie o destinație turistică perfectă.

Colindele încep în Ajunul Crăciunului, iar unele dintre familii le pun copiilor “straiţe” de gât(sacoși) în care îsi pot strânge darurile. De cele mai multe ori, acestea sunt nuci, mere, covrigi, colaci ardelenești.

Toate casele trebuie să primească colindători, altfel, există superstiția că gazdele vor avea ghinion tot anul.
Tinerii necăsătoriti colindă seara, toate străzile, intră în casele oamenilor și cântă diverse cântece specific folclorului din Transilvania. Ei sunt serviți cu cozonac și pălincă.

Colindatul în familie

Clujenii țin foarte mult la noțiunea de familie și nu concep să plece în apropierea Crăciunului. Au un obicei pe care îl țin și astăzi, cel al colindatului între neamuri. Se practică în primele două zile de Crăciun și în prima zi a Anului Nou, când membrii familiei se sorcovesc reciproc.

Cozonacul ardelenesc face înconjurul lumii

În fiecare regiune a țării se consumă cozonac, cu precădere de Crăciun, dar rețeta general este tipic ardelenească, cu mici influențe de la sași.

Toți turiștii sunt uimiți de generozitatea pensiunilor, iar cozonacul ardelenesc și varza a la Cluj au devenit bucate iubite de toți cei care ne vizitează țara.

Frumusețea Transilvaniei l-a fascinat până și pe printul Charles, cel care are mai multe proprietăți în zonă, disponibile pentru închiriat în unele momente ale anului.

Acesta se comportă ca un ambasador al turismului din Transilvania, fiind inițiatorul proiectului „Wild Carpathia”.
Regizorul documentarului cu același nume, Charlie Ottley, declara recent, că această pandemie este o lecție pentru români, în sensul în care pot călători mai mult în țara lor.