Aceasta va deveni funcțională peste doi ani și va avea o suprafață de peste 3000 mp. Unitatea medicală va veni în sprijinul micilor pacienți cu spații de spitalizare, terapie, kinetoterapie, recreere.

Investiția depășește 19 milioane de lei și este suportată de Fondul European de Dezvoltare Regională. Pentru că este o problemă a societății românești, clinica va avea și un spațiu special pentru toxicomani, urmând să fie deservit de specialiști în diverse terapii.

De asemenea, se dorește ca spațiul să devină util și studenților care vor să facă practică, în proiect sunt prevăzute pentru organizarea de laboratoare, seminarii.

Totul a pornit de la studii de caz

Problema copiilor cu afecțiuni psihice sau cu riscul de a dezvolta tulburări emoționale, de comportament a stat la baza inițierii acestui proiect, unic în Transilvania. Specialiștii în neuroștiinte, reprezentanții mai multor organizații nonguvernamentale care militează pentru drepturile copiilor au tras un semnal de alarmă cu privire la numărul copiilor care dezvoltă un comportament deviant.

O analiză estimativă realizată de organizația  „Salvați Copiii”  a arătat că în România sunt peste 800 000 de copii cu probleme de sănătate mintală, cei mai mulți dintre aceștia având anxietate, ADHD, schizofrenie și tulburări psihotice.

Un număr îngrijorător este al celor care sunt diagnosticați cu depresie la o vârstă fragedă, peste 150 000, lucru care poate fi explicat și de modificările sociale din ultimul deceniu. Cei mai mulți dintre copii nu mai fac sport, nu mai socializează direct, deoarece sunt atrași de spațiul virtual din ce în ce mai mult și, nu în ultimul rând, au părinții plecați în străinătate, ceea ce îi face să fie atașați sentimental de lucruri și nu de persoane.

Practic, psihologii susțin că echilibrul emoțional al unui adult pornește din copilărie, iar orice terapie ulterioară va căuta să analizeze cauzele tramelor emoționale din copilărie.

Tratamentele pentru copiii cu afecțiuni psihiatrice se administrează, în prezent, în spitalele de psihiatrie. Există 20 de centre comunitare pentru sănătate mintală, dintre care 5 în Transilvania, în județele Cluj, Bihor, Sibiu, Hunedoara și Brașov.

Prin construirea clinicii de la Cluj, administrația județeană speră să extindă nu doar dotările necesare tratamentelor, ci și rețeaua de profesioniști, experți în sănătate mintală.