CNAIR doreşte să efectueze reabilitarea a unui număr de 58 de poduri aflate pe drumurile naţionale din România, iar şapte dintre acestea au fost construite în judeţul Arad.

În cadrul unui proiect pe care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) l-a depus, şapte poduri aflate în judeţul Arad urmează să fie rehabilitate prin accesarea fondurilor europene nerambursabile.

Înainte de toate însă, tot cu finanţe UE, compania va realiza actualizarea documentaţiei necesare pentru demararea lucrărilor propuse.

În acest sens, în data de 24 martie 2021, CNAIR a depus Cererea de Finanţare pentru proiectul „Elaborare/actualizare documentaţii tehnice (SF/DALI) pentru 58 de poduri amplasate pe reţeaua rutieră naţională”, cu scopul de a obţine finanţare nerambursabilă alocată prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Obiectivul general

Potrivit reprezentanţilor CNAIR obiectivul general al proiectului este reprezentat de către consolidarea competitivităţii economice a ţării noastre prin asigurarea dezvoltării infrastructurii de transport.

“Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea competitivităţii economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în UE, contribuind astfel la dezvoltarea pieţei interne cu scopul de a crea condiţiile pentru creşterea volumului investiţiilor, promovarea transportului durabil şi a coeziunii în reţeaua de drumuri europene.

În această linie se înscriu şi acţiunile care vizează asigurarea unei stări de viabilitate adecvate a unor drumuri naţionale reprezentând artere rutiere de importanţă crescută prin intervenţii punctuale de construcţie sau, după caz, reabilitare a unor poduri amplasate pe aliniamentul acestora”, susţin cei de la CNAIR.

Care anume sunt podurile?

Cele şapte obiective de investiţii din judeţul Arad sunt următoarele:

  • Consolidare pod pe DN 7, km 481+901, la Bârzava.
  • Consolidare pod pe DN 7B, km 0+258, la Turnu.
  • Consolidare pod pe DN 7B, km 9+683, la Turnu.
  • Pod pe DN 79A, km 12+254, la Aciuţa.
  • Pod pe DN 7 km, 459+585, la Hălăliş.
  • Pod pe DN 79A, km 2+311, la Vârfurile,
  • Consolidare pod pe DN 7, km 489+185, peste pârâul Nadăş, la Conop.