Este vorba despre taxa clawback, prin care fabricanții de medicamente sunt obligați să returneze statului o parte din profitul realizat din vânzarea unor medicamente.

În România, procentul taxei variază între 5-70%.

În cazul de față, este vizat medicamentul Favipiravir, administrat în cazurile de Covid-19, în baza protocoalelor medicale.

Cel care a semnalat acest aspect și a vorbit despre impactul direct asupra pacienților este Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj.

Într-o intervenție la Antena3, acesta a explicat că producătorii de medicamente anti-Covid urmează să plătească o taxă de 20% din vânzări.

Dragoș Damian susține că, în aceste condiții, nu se pune problema unui profit, ci imposibilitatea asigurării stocurilor necesare pentru pacienții Covid.

Vorbim aici de circa 3.000.000 de tablete ale unui medicament pe care l-am adus în protocolul terapeutic, Favipiravirul.  Vorbim și de livrările pe care ne pregătim să le facem de Ivermectină. Deci, nu știm acum cum să ne facem calculele, deocamdată avem o pierdere dacă plătim clawback de câteva milioane de lei bune, iar dacă aducem și Ivermectină ne facem calculele ca pacienții să nu sufere de absența produsului” , a explicat directorul Terapia Cluj, citat de Antena3.

CNASCriza medicamentelor se adâncește. Ce riscă pacienții

România este printre puținele state care au luat decizie pentru medicamentele anti-Covid. Chiar dacă pacienții nu vor plăti aceste pastile, criza i-ar putea afecta direct prin lipsa acestora pe piață.

În prezent, pacienții se confruntă din nou cu lipsa unui medicament vital pentru cei cu afecțiuni tiroidiene, Euthyrox.

Aceste tablete au început să apară brusc din farmacii, la începutul lunii martie ac.

La fel s-a  întâmplat  și cu Paracetamolul care, după o perioadă de absență din farmacii, prețul unei cutii ajunsese la 20 de lei, de la numai 3 lei.

Sunt efectele economice dintre cerere și ofertă.

Avocatul Poporului a cerut deja explicații Ministerului Sănătății. Apărătorii atrag atenția că este vorba despre un drept fundamental, cel la sănătate.

Astfel, este ciudat cum statul înțelege să taxeze mai mult un drept al românilor și nu un viciu.