În cursul acestei dimineţi, camionagii au fost nevoiţi să aştepte peste 6 ore la frontiera de la Vărşand pentru a putea ajunge la controlul de frontieră a graniţei cu Ungaria.

În mod evident, având în vedere faptul că pentru a ieşi din România timpul de aşteptare la vama Nădlac II este de cinci ore, nu este o mirare pentru nimeni că autostrada Arad-Nădlac este încă o dată aglomerată cu cu enumărate amioane.

Din cauza faptului că ţările vecine au interzis două zile accesul camioanelor, vămile Nădlac I, Nădlac II şi Vărșand sunt din nou aglomerate până la refuz, iar timpul de aşteptare este exagerat de mare.

Conform aplicaţiei Trafic Online a Poliției de Frontieră, în această dimineaţă, la frontiera Vărşand este nevoie de 400 de minute pentru ca automarfarele să poată ajunge la controlul de frontieră, iar la Nădlac II, şoferii au trebuit să aştepte 300 de minute. În ceea ce priveşte Nădlac I, aici situaţia a fost mai bună, timpul de aşteptare fiind de doar 80 de minute.

2500 de automarfare la graniţacu Ungaria

În total, după ridicarea restricţiilor, poliţia de frontieră de la graniţa cu Ungaria a efectuat în primele ore ale zilei formalităţile aferente pentru 2500 de automarfare, dintre care 2000 au fost pe sensul de ieşire.

“În urma restricţiilor de circulaţie de pe teritoriul Ungariei, din perioada 13 – 15 martie, când autovehiculele de transport marfa nu au circulat pe teritoriul statului vecin, la aceasta oră în punctele de trecere a frontierei de la graniţa comună, se înregistrează timpi de aşteptare ridicaţi pe sensul de ieşire din ţară pe arterele destinate acestor autovehicule.

A fost mărit numărul arterelor de control pentru automarfare pe sensul de ieşire din ţară, atât în PTF Nădlac II – se lucrează pe cinci artere -, cât şi în PTF Vărşand – se lucrează pe trei artere -, PTF Borş – se lucrează pe trei artere – şi PTF Borş II – se lucrează pe trei artere.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a contactat autorităţile de frontieră din Ungaria pentru dispunerea unor măsuri comune pentru fluidizarea traficului, care să vizeze suplimentarea personalului de către partea ungară, precum şi deschiderea unor artere suplimentare pentru verificarea automărfarelor.

De asemenea, pentru fluidizarea circulaţiei pe Autostrada A1 – care face legătura cu PTF Nădlac II – a fost informat Biroul de Poliţie Rutieră Autostrada pentru a monitoriza traficul si a nu fi blocată circulaţia”, a declarat comisarul șef de poliție Laura Beatrice Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.

Totodată, şoferii sunt îndrumaţi ca:

„Tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă deschise tranzitului de mărfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt. De asemenea, recomandăm consultarea aplicaţiei Trafic on-line care este disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp”.