Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o avertizare cod portocaliu de inundații în trei bazine hidrografice din județele Maramureș și Satu Mare.

În intervalul 4 februarie, ora 9.00- 5 februarie, ora 9.00, nivelurile râurilor vor crește considerabil și se vor înregistra viitori rapide.

Codul portocaliu este valabil pentru următoarele bazine hidrografice: Iza, Tur- bazinul superior și Lăpuș- bazinul superior și afluenții aferenți bazinului mijlociu și inferior din Maramureș și Satu Mare.

Hidrologii avertizează că în decursul zilei de joi, între orele 12:00-00:00, pe unele râuri din Maramureș, se vor produce fenomene periculoase cu probabilitate și intensitate.

Cod galben de inundații din 3 februarie

Hidrologii au emis cod galben de inundații între 3 februarie, ora 14.00 și 5 februarie, ora 18.00 pe mai multe râuri ( Vișeu, Iza, Tur) din județele Maramureș, Satu Mare. De asemenea, avertizarea rămâne în vigoare și pentru râurile Someș, Crișul Alb, Bârzava și Moravița.

Totodată, un alt cod galben va fi în vigoare pe mai multe cursuri de apă, în intervalul 4 februarie, ora 6:00 – 5 februarie, ora 18:00.

În județul Bistrița Năsăud e cod galben pe râul Someșul Mare. În județele Bihor și Arad, Crișul Negru, Bega- bazin amonte S.H. Balinţ, Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj, Pogăniş – bazin amonte Acumularea Cadar Duboz (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Caraş şi Nera (judeţul Caraş-Severin).

Vremea călduroasă în luna februarie

În ultima perioadă, vremea a început să se încălzească, iar temperaturile peste normalul termic al perioadei actuale sunt indicate și de către prognoza meteorologică.

În zona Transilvaniei, până în data de 5 februarie, vremea se va încălzi, iar temperaturile vor fi în creştere.

Media maximelor va urca de la 4 – 5 grade, până la 10 – 13 grade, iar a minimelor de la -1 la zero grade, până spre 3 – 4 grade Celsius.

Trecător, vor fi precipitaţii în general slabe cantitativ, izolat până pe 5 şi 6 februarie, apoi pe arii mai extinse. Temperaturile se vor menține între 4-10 grade pe timpul zilei.