Ultima varianta de COVID -19 a făcut prăpăd în India și a fost depistată în Europa. Oamenii au murit pe capete, iar sistemul medical e prăbușit.

Organizația Mondială a Săntătății(OMS) a anunțat că mutația a fost descoperită în țări din Europa precum: Italia, Grecia, Elveția.

„Majoritatea secvenţelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA şi Singapore”, a precizat OMS, relatează Reuters.

Cod roșu în Europa! Sunt necesare verificări suplimentare

La acest moment, OMS nu poate spune cât de eficiente sunt vaccinurile anti-COVID împotriva mutației indiene. Experții vor cercetări suplimentare cu privire la contagiziotate, dar mai ales la imunitatea dată de dozele de vaccin.

„Modelarea preliminară a OMS bazată pe secvenţele descărcate în GISAID indică faptul că „B.1.617 are o rată de creştere mai mare decât alte variante care circulă în India, sugerând o contagiozitate mai mare”.

Mutația poate da planurile turiștilor peste cap

Țări precum Grecia, Cipru au renunțat la carantina pentru turiști, în speranța că vor relansa turismul. Astfel, din luna mai, cei care vor să ajună în aceste țări trebuie să prezinte doar un test de COVID negativ sau dovada vaccinării cu ambele doze.

Însă, având în vedere că mutația a pătruns deja în Europa, planurile turiștilor pot fi date peste cap. Nu este exlus să apară noi restricții, susțin autoritățile.

India a raportat o explozie de cazuri. Marți, 27, aprilie, a depăşit un record mondial de 352.991 de noi contaminări şi un record naţional de 2.812 decese, ridicând la 147,7 milioane numărul total de cazuri la nivel mondial.

Sistemul medical s-a prăbușit. În România e îngenuncheat

Rudele pacienților din India s-au încăierat cu medicii din India. Criza de oxigen și de medici este acută în India.

O astfel de mutație ar face prăpăd și în România, mai ales că sistemul medical este deja îngenungheat. România se confruntă cu o lipsă a paturilor la secțiile ATI și cu instalații defecte, care generează incendii.