Ministrul Sănătăţii a precizat, într-o conferinţă de presă, că platforma Corona-Forms este sursa informaţiilor comunicate de Grupul de Comunicare Strategică.

„Toate informaţiile privind persoanele decedate care au fost comunicate de la nivelul Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI) au avut la bază exact aceste informaţii din platforma Corona-Forms, validate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT)”, a afirmat ministrul.

Ioana Mihăilă a precizat că analiza datelor de la Institutul Naţional de Statistică, unde se centralizează certificatele constatatoare ale decesului, arată că, în 2020, s-au înregistrat la nivel naţional 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat – U071 şi, respectiv, 234 de cazuri cu virus neidentificat – U072.

„De asemenea, s-au înregistrat 3.590 de decese de alte cauze la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat – U071 şi, respectiv, 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat – U072″, a adăugat ea.

Conform ministrului, analiza deceselor pentru codurile U071 şi U072 raportate de spitale către INSP, Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, indică pentru 2020 raportarea a 26.106 decese, dintre care 227 cu diagnostic principal COVID-19.

„Referitor la cele 25.879 de decese cu diagnostic secundar COVID-19 situaţia se prezintă astfel: 19.698 de decese au diagnostic secundar cu codul U071, decese confirmate COVID, şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072, decese suspect COVID”, a explicat Mihăilă.

Pentru aceeaşi perioadă, în sistemul de supraveghere Corona-Forms, s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în ALERTE MS 18.948 de decese.

„Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de decese precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infract miocardic acut din raportările DRG trimise de spitale este 18.670″, a completat ministrul Sănătăţii.

Au fost detectate diferenţe de până la 500 de cazuri raportate de spitale între platforma Corona-Forms și ALERTE MS

„Comisia a analizat diferenţele dintre sistemele de raportare pentru aceste spitale care au înregistrat cele mai mari diferenţe şi raportează drept cauze, printre altele, organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la Direcţiile de sănătate publică din diverse cauze, există un nivel de cunoaştere în general redus şi unele confuzii ale celor care raportează. (…) Tot DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor. În acest sens, comisia recomandă că este necesar un proces de actualizare a deceselor din platforma Corona-Forms”, a menţionat ministrul.

Ministrul Sănătăţii a dat publicității doar recomandările comisiei. Dar, din toată conferința de presă și felul în care a răspuns la întrebările puse reiese o concluzie amară. În peste un an de pandemie nu s-a putut implementa o metodologie unitară la nivel național. Iar, pe lângă birocrația din sistem, nici angajații nu au fost instruiți cum ar fi trebuit.