Update. După declarația președintelui CJ Timș, edilul Timișoarei, Dominic Fritz, spune că Primăria va lu atoate măsurile pentru ca orașul să rămână Capitala Culturală Europeană în 2023.

El susține că se vor aloca fonduri, prin asociația special creată la nivelul instituției, însă, va miza și pe oamenii de afaceri.

Primăria Timişoara îşi reafirmă angajamentul pentru finalizarea infrastructurii culturale în contextul anului 2023, în acest sens accelerând atât procesele privind finalizarea documentaţiilor tehnice necesare, cât şi lucrările deja demarate la obiectivele asumate prin dosarul de candidatură, cum ar fi: Centrul Multicultural Mărăşeşti, fostele cinematografe „Dacia”, „Victoria” şi „Studio”, Turnul de Apă, precum şi MultipleXity, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Timișoara.

Știre inițială

Anunțul a fost făcut chiar de președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica. El a explicat că Timișoara poate rata această oportunitate, de a fi gazda evenimentelor culturale europene, nu din cauza pandemiei, ci din lipsa finanțării.

„Joi se va desfăşura o şedinţă de urgenţă convocată de Comisia Europeană, legată de Timişoara CCE 2023. Pentru a vedea care sunt modalităţile de deblocare a proiectului Timişoara CCE 2023. Anul trecut am tras un semnal de alarmă în timpul fostei administraţii, când proiectul se blocase. Din păcate, Timişoara chiar riscă să piardă titlul de CCE. În 2019 a fost problema finanţării, care nu a fost rezolvată nici până acum. Toţi cei trei mari finanţatori, Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Ministerul Culturii nu şi-au ţinut angajamentele de finanţare a programului cultural în amplitudinea pe care au angajat-o prin dosarul de candidatură. În noiembrie 2020, CJ nu plătise niciun leu către asociaţia care implementează acest proiect, nici măcar cotizaţia. Când am preluat eu mandatul la CJ, am făcut demersurile pentru plata a 750.000 lei către asociaţie”, a explicat Alin Nica, relatează Agerpres.

Timiș. Fritz a tăiat bani  de la cultură

Recent, pimarul Timișoarei a anunțat că anul acesta va renunța la finanțarea unor evenimente culturale.

Fritz spune că se va orienta doar spre finanțarea acelor evenimente în care sunt deja obligații contractuale. Un exemplu, în acest sens este JazzTm.

Anul trecut, Festivalul Timfloralis a scos din bugetul public suma de 200 000 de euro în timpul mandatului fostului primar Nicolae Robu, În opinia actualui edil, suma este fabuloasă și nejustificată

Titlul de Capitală Europeană a Culturii este onorific. Este o inițiativă a Comisiei Europene din 1985.

Potrivit Wikipedia, din 2007, programul a cuplat câte un oraș din țările Europei occidentale cu altul din țările central și est-europene.

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, este expert în comisia care desemnează capitatele culturale europene an de an.