” The American Dream” se va susține joi seară la Filarmonica din Oradea

 

Ansamblul de suflători al Filarmonicii de stat Oradea va susţine joi seară, de la orele 19:00, un concert intitulat „The American Dream” („Visul american”), sub bagheta dirijorului italian Lorenzo Moroni, a informat miercuri instituţia muzicală.

Programul concertului săptămânal al instituției orădene va cuprinde piese celebre compuse de Leonard Bernstein, John Philip Sousa, Scott Joplin, Frank Sinatra, Vlad Kabec, Ted Ricketts, John Kander, Jean Treves, Henry Gass, Karel Kokelaar.

Italianul Lorenzo Moroni este la Filarmonica din Oradea încă din anul 1998

 

Lorenzo Moroni este prim cornist al orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea din anul 1998. El este căsătorit cu o artistă orădeancă. S-a născut la Gallarate (nordul Italiei) în 1967. După studii de corn la Liceul de Muzică din Varese, a absolvit Conservatorul „Gaetano Donizetti” din Bergamo.

În Italia, Lorenzo Moroni a colaborat cu mai multe instituţii de artă, precum Orchestra Simfonică Radio din Milano şi Torino, Academia „Santa Cecilia” din Roma, Teatrul „Carlo Felice” din Genova, Teatrul „Regio” din Torino. Alături de orchestra Filarmonicii din Oradea a apărut de mai multe ori în calitate de solist concertist şi a susţinut recitaluri camerale.

A mai colaborat cu instituţii muzicale din ţară, precum Filarmonica de Stat din Timişoara, Arad şi Satu Mare, Opera Naţională din Timişoara, Opera Naţională Română şi Opera Maghiară din Cluj-Napoca.

Ansamblul de suflători a fost fondat în primăvara anului 2013

 

Ansamblul de suflători a fost fondat în primăvara anului 2013. Scopul principal al acestuia a fost susţinerea unor concerte educative, dar de-a lungul anilor, ansamblul a participat şi la diferite evenimente culturale ale oraşului (Concert dedicat Zilei Copiilor, spectacol-eveniment „Cântă Pădurea”, festivalul „Toamna Orădeană”).

Artiștii au mai fost și la spectacole în județ: la Săcuieni, Salonta şi Ştei. Ansamblul are un repertoriu bogat, de la clasici, la muzică uşoară şi contemporană.

Filarmonica din Oradea este una dintre cele mai renumite din țară și începând de luna trecută își desfășoară activitatea într-un spațiu complet renovat. Clădirea actualei Filarmonici din Oradea este una de patrimoniu și a fost timp de mai mulți ani subiectul unui litigiu între Biserica Romano-Catolică și administrația orădeană.