Chiar dacă pandemia a dat peste cap planurile organizatorilor de festivaluri din întreaga lume, în Spania, Barcelona, 5.000 de oameni au luat parte la un concert rock, într-un loc închis. Evenimentul a fost organizat pentru a se vedea cât de mare este rata de infectare cu COVID-19.

Participanții la concert au respectat regulile sanitare, au purtat mască și au fost testați cu test antigen. Concertul a avut loc în Palau Sant Jordi din Barcelona, sâmbătă seara. Cei care au fost prezenți s-au putut bucura de muzica trupei rock spaniole Love of Lesbian, informează Euronews.

Concert pe timp de pandemie

Pe toată durata concertului, participanții au purtat mască, iar înainte de concert au fost testați cu test rapid, în vederea unui rezultat negativ. Autoritățile sanitare au încercat, prin organizarea acestui eveniment, să observe cât de eficiente sunt măsurile în vigoare. Conform restricțiilor epidemiologice din Spania este interzisă adunarea a mai mult de patru persoane în spații închise.

Concertul a fost susținut de de autoritățile locale și de experții Fundației Barcelona care lupta împotriva SIDA și a bolilor infecțioase.

Studiu pe 500 de persoane pentru observarea eficienței restricțiilor

Spre sfârșitul anului trecut, un alt studiu de caz a fost realizat, cu participarea a 500 de persoane. Testarea rapidă și utilizarea măștilor faciale au avut rezultate îmbucurătoare, chiar dacă nu s-a putut păstra distanțarea socială. Cea mai importantă măsură a fost purtarea măștii pe tot parcursul concertului.

Persoanele bolnave de inima, cancer sau celor care au intrat în contact direct cu cineva infectat cu COVID-19 li s-a cerut să nu se înscrie la concertul de 5.000 de persoane.

În prețul biletului a fost inclus și testul și o mască de față, de purtat pe toată durata evenimentului.

„Acesta este un alt mic pas către a putea organiza concerte și evenimente culturale în timpul pandemiei”, a declarat dr. Boris Revollo, un medic implicat în studiu.

Cei care au participat la concert urmează să informeze organizatorii dacă sau infectat sau nu. Echipa de cercetare va analiza rata de infectare și o va compara cu cea la nivel național.