Muraru susține că important ca, la nivel public, să existe condamnarea manifestărilor extremiste, să existe linii de demarcaţie morale. România a făcut progrese mari în ultimii ani în privinţa combaterii formelor de extremism, prin iniţiative legislative şi instituţionale.

„Expunerea de către un membru AUR pe o rețea de socializare a unei liste cu intelectuali publici, politologi, jurnaliști, istorici și cercetători, însoțită de eticheta “trădătorilor de patrie” și îndemnul la pedeapsa capitală este incompatibilă cu statul unui stat european în care primează drepturile și libertățile fundamentale.

Am solicitat Poliției și autorităţilor judiciare să se sesizeze și să ia măsuri față de aceste amenințări cu moartea și condamn, încă o dată, discursul extremist promovat în spațiul public de vectorii acestui partid politic‟,  a declarat deputatul.

Alexandru Muraru a subliniat că proliferarea ameninţărilor cu moartea şi a discursului instigator la ură sunt inacceptabile într-o societate democratică.

„E nevoie ca intervenția autorităților să fie fermă, imediată pentru ca descurajarea unor atitudini de acest fel să fie un exemplu de reacție a autorităților și de investigare rapidă a celor care promovează discursul instigator la ură și creează prejudicii la adresa drepturilor și libertăților civile, precum nondiscriminarea și demnitatea umană‟, a completat Muraru.

Deputatul a insistat pe condamnarea manifestărilor extremiste

„Există un principiu valabil de când lumea: foarte puţini pot să facă foarte mult rău. În momente de criză, cum a fost Al Doilea Război Mondial, de exemplu, nu majorităţile paşnice au făcut diferenţa, ci grupurile fanatizate şi ideologizate care au promovat ura şi intoleranţa. E greu să lupţi cu fanatismul, pentru că nu e vorba de raţional, ci de o ură aproape mistică. Dar, e important ca, la nivel public, să existe o condamnare a manifestărilor extremiste, să existe linii de demarcaţie morale. România a făcut progrese mari în ultimii ani în privinţa combaterii xenofobiei, antisemitismului, negaţionismului şi altor forme de extremism prin iniţiative legislative şi instituţionale.

De aceea, e nevoie ca intervenţia autorităţilor să fie fermă, imediată, pentru ca descurajarea unor atitudini de acest fel să fie un exemplu de reacţie a autorităţilor şi de investigare rapidă a celor care promovează discursul instigator la ură şi creează prejudicii la adresa drepturilor şi libertăţilor civile, precum nondiscriminarea şi demnitatea umană”, a declarat Alexandru Muraru.

Conform deputatului, România a aderat  la normativele europene democratice şi cu cele trans-atlantice privind politicile memoriei. Astfel şi-a asumat la cel mai înalt nivel apărarea drepturilor omului și promovarea toleranţei şi a respectului pentru drepturile civile. La fel și combaterea formelor diverse de xenofobie, antisemitism şi şovinism.