După ce a fost achitat de către Tribunalul Arad în urmă cu doi ani de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice în formă continuată și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, agentul de poliţie în cadrul IPJ Arad, Cristian Tălmaciuc, a fost condamnat în apel la închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Sentinţa primită

Sentinţa primită este de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, având un termen de supraveghere de trei ani de zile.

În cursul zilei de ieri, Curtea de Apel Timişoara a hotărât sentinţa anterior amintită, fiind postată pe portalul instanţei. Sentinţa atacată a fost, în parte, desfiinţată doar în ceea ce priveşte infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată.

De remarcat este faptul că în soluţia pe scurt a CAT, un anumit judecător al completului a făcut „opinie parţial separată în sensul respingerii apelului declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad şi menţinerii soluţiei de achitare şi pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată”.

Apel declarat de către Parchetulde pe lângă Tribunalul Arad

În urma achitării, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a declarat apel, iar în cursul zilei precedente, completul de apel din CAT a decis următoarele:

“Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, împotriva sentinţei penale nr. 295 din data de 07.11.2019 pronunţată de Tribunalul Arad în dosar. Desfiinţează în parte sentinţa atacată, numai cu privire la infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată şi rejudecând, condamnă inculpatul Tălmaciu Cristian la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal, rap. la art. 6 şi art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 Cod penal (actele materiale de la punctele 1 şi 2 rechizitoriu). Dispune suspendarea executării pedepsei de 2 ani şi 8 luni închisoare sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani”.

Obligaţii stabilite de instanţă

Pe toată perioada de supraveghere, poliţistului îi revin, de asemenea, mai multe obligaţii, precum:

  • Să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arad la datele fixate.
  • Să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa.
  • Să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile.
  • Să comunice schimbarea locului de muncă.

În acelaşi timp, CAT a mai decis ca agentul să presteze şi muncă neremunerată în folosul comunităţii, la CJ Arad sau la Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, pentru o perioadă de 60 de zile.

“Menţine în rest sentinţa atacată. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 14.04.2021. Judecător Mircea Creţu cu opinie parţial separată în sensul respingerii apelului declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad şi menţinerii soluţiei de achitare şi pentru infracţiunea de trafic de trafic de influenţă în formă continuată”, se mai arată în soluția pe scurt a instanței, postată pe portal.just.ro.

În cadrul unui comunicat de presă remis de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, referitor la faptele polițistului, se arată că:

„Din probatoriul administrat în cauză, în calitate de agent de poliţie, în cursul anului 2016, a intervenit în repetate rânduri pe lângă colegii de serviciu pentru ca aceștia să nu ia măsurile legale care se impuneau în diverse situații, față de persoane depistate în trafic care încălcau dispozițiile legale.

Totodată, a fost semnalat faptul că există o <<practică>> constând în contactarea telefonică a agentului de poliție de către anumiți conducători auto, cărora le asigura protecția, în timp ce sunt verificați de către colegii inculpatului din cadrul Serviciului Rutier Arad și, prin diverse metode (efectuarea unui scurt apel telefonic pe postul telefonic al colegului sau discuția directă cu colegul, ori transmiterea de mesaje prin invocarea unei relații de rudenie ori prietenie între conducătorul auto verificat și inculpatul), agenții de poliție erau determinați de inculpat să nu aplice sancțiunile contravenționale constatate sau să procedeze la aplicarea unui avertisment și nu a unei amenzi, pretinzând remiterea unor bunuri sau servicii de la respectivii contravenienți”.