Consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu, Ștefan Voinea, a vorbit despr închiderea mai devreme a magazinelor. El a precizat că această măsură nu este eficientă pentru combaterea pandemiei. Potrivit lui Ștefan Voinea, cea mai bună măsură pe care Guvernul ar trebui să o pună în practică e interzicerea întâlnirilor în grupuri mici și închiderea școlilor.

„Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare.

Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) și închiderea instituțiilor educaționale (closure of educational institutions)”, a scris Ștefan Voinea pe Facebook.

Vlad Voiculescu nu este de acord cu închiderea școlilor

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat în urmă cu câteva zile că nu este de acord cu închiderea școlilor. El a susținut că închiderea magazinelor ar fi o variantă mult mai bună.

„Închiderea centrelor comerciale, iertaţi-mă, dar între a închide şcoli şi a închide centrele comerciale cel puţin peste weekend, de exemplu, preferinţa mea şi cred că preferinţa Guvernului este cât se poate de clară şi cred că este preferinţa a fiecăruia dintre noi”, a precizat  Vlad Voiculescu înainte de anunțarea noilor restricții.

Printre acestea se numără restricții de circulație, în funcție de rata de infectare la mia de locuitori. De asemenea, închiderea mai devreme a magazinelor în localitățile cu rate mari de infectare.

Încă de duminică, lumea a început să iasă în stradă pentru a protesta împotriva noilor restricții impuse. Numărul participanților s-a ridicat la câteva mii în toată țara.