Modernizarea căii ferate de mare viteză dintre Arad şi Simeria, din comuna Bata poate cauza o serie de probleme grave.
Primarul Ion Micurescu a afirmat încă de la începutul proiectului faptul că postamentul căii ferate ar acţionea precum un dig, în situaţia eventualelor inundaţii, motiv pentru care toată comuna Bata ar fi sub ape.
În cadrul unei întâlniri la sediul CJ Arad, din data de 21.04.2021, edilul a discutat cu reprezentanţii instituţiilor care pot să ia măsuri competente pentru protejarea comunei.
Principala problemă abordată
La întâlnirea de faţă au luat parte Ion Micurescu, primarul din Bata, Iustin Cionca, preşedintele CJA, prefectul Aradului, Tóth Csaba, subprefectul Doru Sinaci, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, reprezentanţi ai Apelor Române şi ai ANIF, dar şi parlamentarii Ioan Cristina, Sergiu Bîlcea şi Glad Varga.
„Problema principală dezbătută a fost decolmatarea rețelei de canale din jurul comunei Bata, pentru defularea Mureșului în caz de inundații. Primarul Ion Micurescu a sesizat pericolul transformării zonei într-un bazin, pentru că, în opinia sa, canalele de defulare sunt insuficiente și de capacitate prea scăzută.
Președintele Iustin Cionca și prefectul au solicitat reprezentanților Apelor Române o strategie pentru întregul județ pentru decolmatare văilor, în vederea prevenirii inundațiilor, dar și verificarea respectării lucrărilor executate pe Valea Mureșului, pe șantierul căii ferate Arad-Simeria”, anunţă cei de la CJA.
În continuare, deputatul Sergiu Bîlcea a solicitat Apelor Române şi ANIF să efectueze studiile tehnice aferente strategiei de prevenire a inundaţiilor în judeţul Arad, deoarece finanţări vor exista, însă nu există proiecte.
Glad Varga sesizează Ministerele Mediului şi Transporturilor
La rândul său, Glad Varga, a spus că urmează să sesizeze Ministerele Mediului şi Transporturilor pentru soluţionarea situaţiei potenţial pericoloase de la Bata.
„În calitate de deputat, voi face demersuri către Ministerul Mediului și Ministerul Transporturilor pentru a identifica soluțiile tehnice necesare pentru prevenirea inundațiilor.
Vorbim despre accesarea de fonduri europene, necesare pentru lucrări de decolmatare sau combatere a eroziunii solului pe întreaga vale a Mureșului, precum și lucrări de modernizare a amenajărilor de drenaj, acolo unde ele există”, a spus Varga.
Situaţie deblocată măcar pentru viitor
Primarul din Bata, domnul Ion Micurescu, a precizat faptul problema este conştientizată, iar rezolvarea acesteia va fi destul de dificilă. Cu toate acestea, edilul speră că situaţia va fi deblocată măcar pe viitor.
„Știu că nu se poate realiza peste noapte solicitarea noastră de decolmatare și reprofilare a canalelor de scurgere, dar mă voi bucura dacă viitorul primar de la Bata va putea spune că a scăpat de pericolul inundațiilor.
Pentru noi este important că președintele Consiliului Județean, prefectul județului și parlamentarii tratează cu mare seriozitate această problemă și caută soluții”, a declarat Micurescu.