Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud i s-a imputat suma de peste 600.000 de lei de către Ministerul Fondurilor Europene.Banii au fost cheltuiți în cadrul unui proiect cu fonduri europene cu plata unor experţi propuşi de o asociaţie-partener. Astfel, joi, consilierii judeţeni, în cadrul unei şedinţe ordinare, au aprobat achiziţionarea de servicii juridice de asistenţă şi reprezentare.

Este vorba despre proiectul „Impact Lechinţa – Măsuri integrate pentru îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a persoanelor defavorizate din comunităţile marginalizate ale comunei Lechinţa”. Proiectul  a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), demarat în octombrie 2017 de CJ Bistriţa-Năsăud. Consiliul Județean a fost lider de proiect, în parteneriat cu Fundaţia Sătean, Centrul de Consultanţă şi Studii Europene Galaţi. Ceilalți parteneri au fost Comuna Lechinţa, Liceul Tehnologic Lechinţa, SC Murivisan SRL, Social Inteligence Projects şi Asociaţia Proactiv.

În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Fondurilor Europene a demarat o acţiune de control ca urmare a unor nereguli. Partenerului Asociaţia Proactiv Bistriţa i s-au verificat documentele puse la dispoziţie odată cu cererea de finanţare. S-au verificat și activităţile prestate pe parcursul derulării proiectului şi  sumele decontate cu personalul.

Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud trebuie să plătească

În urma verificării, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud  i  s-a imputat suma de plată de 613.033,95 lei. Calitatea acestuia este de partener şi beneficiar al finanţării contractului. Suma reprezintă cheltuieli neeligibile efectuate de partenerul Asociaţia Proactiv Bistriţa cu plata salariilor unor experţi.

Însă forul bistrițean apreciază că s-a greșit în procesul-verbal de control unde au fost trecute ca fiind neeligibile cheltuielile. Salariile experţilor respectivi sunt eligibile, după părerea consilierilor. Consiliul a decis să achiziţioneze servicii juridice în vederea suspendării executării şi anulării titlului de creanţă și a creanţelor bugetare rezultate.

Proiectul a fost aprobat cu 19 voturi pentru şi 11 împotrivă. Banii necesari, în jur de 20.000 de lei fără TVA, ar urma să provină din bugetul proiectului cu finanţare europeană, de la secţiunea „cheltuieli indirecte”.

 

Tot în cadrul şedinţei ordinare de joi a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, s-a decis achiziţionarea de servicii juridice şi pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Unitatea medicală este parte responsabilă civilmente într-un proces penal intentat de părinţii unui bebeluş mort la naştere. Este inculpat un medic ginecolog din cadrul spitalului, acuzat de vătămarea fătului.