Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a anunţat că nu este de acord ca și tinerii din clasele terminale să meargă la școală în scenariul roșu. Reprezentanții CNE solitică părinților să vină cun un punct de vedere referitor la modalitatea de continuare a cursurilor.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre posibilitatea ca și elevii din clasa a VIII-a și clasa a XII-a să meargă la cursuri în format fizic. Chiar dacă școala se află într-o zonă unde se aplică scenariul roșu.

Conform datelor prezentate de către CNE, mai bine de jumătate dintre școli nu dispun de dotări sanitare de bază, iar sălile de clasă nu sunt aerisite și dezinfectate în mod corespunzător.

„Conform rezultatelor ultimei consultări lansate de Consiliul Naţional al Elevilor, în care peste 750 de unităţi de învăţământ au furnizat informaţii despre măsurile igienico-sanitare existente, 50,1% dintre şcoli nu dispun de dotări sanitare de bază (apă curentă, săpun, hârtie igienică).

43,4% dintre sălile de clasă nu sunt aerisite şi dezinfectate în mod corespunzător. În acest context, Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ideea impunerii obligativităţii elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a de a merge fizic la şcoală. Într-un context cu risc ridicat de infectare. Astfel, solicită Ministerului Educaţiei să adopte o măsură prin care elevii şi părinţii să îşi exprime opţiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor. În localităţile unde se aplică scenariul roşu”, se arată în comunicatul organizației, informează Agerpres.

Părinții trebuie să decidă modul de desfășurare a cursurilor

Reprezentanții CNE au mai precizat că cei care sunt în măsură să decidă asupra modului de desfășurare a cursurilor sunt părinții elevilor.

„Considerăm că, în eventualitatea în care o localitate intră în scenariul roşu, din cauza numărului mare de infectări. Elevii majori sau părinţii elevilor minori sunt îndreptăţiţi să aleagă dacă vor sau nu să se expună riscului de infectare. E absurd să impui acestora să rămână la şcoală şi să închizi ochii în faţa unui pericol semnificativ”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat de Agerpres.