Organizația care promovează autonomia pe criterii etnice din România, CNS, și-a declarat susținerea față de cei trei europarlamentari catalani secesioniști. Cei trei catalani sunt amenințați cu ridicarea imunității parlamentare în luna martie. Unul dintre cei secesioniști nu e nimeni altul decât fostul preşedinte al guvernului regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, informează MTI.

Consiliul Național Secuiesc susține că cea ce se întâmplă cu cei trei europarlamentari este ,,șocant și revoltător”. Arestarea lor s-ar face doar pe  ,,motive politice”.

Săptămâna trecută, Comisia Afaceri Juridice din Parlamentul European a decis ridicarea imunității celor trei europarlamentari catalani. Votul final în plen va avea loc în data de 8 martie 2021.

Referendum asupra independenței

Puigdemont, Comin şi Ponsati sunt condamnați de către justiția din Spania pentru organizarea în 2017 a unui referendum asupra independenței Cataluniei. Acest lucru este interzis de către guvern și sancționat de justiție pentru încălcarea Constituției Spaniei.

Carles Puigdemont, președintele partidului secesionist Împreună pentru Catalonia, s-a refugiat în Belgia pentru a scăpa de justiția din Spania. Polițiștii au emis un mandat de arestare pe numele lui pentru ,,rebeliune” și ,,deturnare de fonduri publice”.

În ianuarie 2020 s-a implementat procedura de ridicare a imunității celor trei europarlamentari catalani. După votul final din 8 martie, în cazul ridicării imunității, autoritățile spaniole pot decide dacă să retragă sau nu mandatul. Totodată, decizia de extrădare spre țara lor urmează să fie luată de către țara unde locuiesc în momentul actual cei trei catalani.

Puigdemont și Comin trăiesc în Belgia, iar Clara Ponsati în Scoția.

 Pedepse grele pentru mai mulți lideri catalani

Oriol Junqueras, vicepreşedintele guvernului lui Puigdemont şi membru al partidului secesionist de stânga Esquerra Republicana de Catalunya, a fost condamnat la închisoare în Spania pentru organizarea referendumului.

Consiliul Național Secuiesc a lansat o inițiativă prin care cere liderilor europeni să acorde mai multă autonomie anumitor regiuni din Uniunea Europeană pe motive etnice.