În cadrul unei întâlniri din cursul acestei zile cu adjunctul şefului misiunii diplomatice americane, David Miniz, vicepremierul Kelemen Hunor, a menţionat faptul că România prezintă un deosebit interes în ceea ce priveşte consolidarea relaţiei puternicie şi de durată cu Statele Unite ale Americii.

„Am avut astăzi o discuţie constructivă cu domnul David Muniz, Charge d’Affaires al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. La întâlnire am spus fără echivoc că România este interesată de o relaţie puternică şi de durată cu SUA, iar domnul David Muniz mi-a dat asigurări că parteneriatul strategic strâns dintre cele două ţări va continua şi în administraţia condusă de preşedintele Joe Biden”, a precizat Kelemen Hunor într-o declaraţie de presă.

Kelemen Hunor: „România are nevoie de reforme şi de investiţii mari”

Conform liderul UDMR, cooperarea din domeniul politicilor de securitate din zona Mării Negre şi în aripa de est a NATO, reprezintă un punct de discuţie care a mai fost abordat în trecut, la fel ca şi exploatarea rezervelor de ţiţei şi gaze din Marea Neagră, precum şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

„I-am spus domnului David Muniz că, în calitate de membru al Guvernului, UDMR doreşte formarea unui mediu benefic pentru antreprenori, doreşte cu tărie creşterea predictibilităţii şi a transparenţei, care sunt baza încrederii şi a stabilităţii. România are nevoie de reforme şi de investiţii mari, trebuie dezvoltată reţeaua de autostrăzi, traficul din portul Constanţa trebuie să prospere, ceea ce poate fi un motor al economiei interne.

Pentru noi, maghiarii din România, e important ca Statele Unite ale Americii să fie atente în continuare la relaţia dintre majoritate şi minoritate, la implementarea drepturilor noastre comunitare. În calitate de membru al Guvernului, ne vom strădui să demontăm tensiunile trăite din ultimii ani dintre majoritate şi minoritate şi să facem un pas înainte în dezvoltarea şi implementarea drepturilor comunitare.

Domnul David Muniz, Charge d’Affaires al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, a apreciat în mod pozitiv această decizie a UDMR şi a Guvernului şi ne-a asigurat de sprijinul său”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

David Muniz a devenit Charge d’Affaires ad-interim, odată cu plecarea ambasadorului SUA la Capitala României, Adrian Zuckerman, pe data de 20 ianuarie. Potrivit website-ului Ambasadei SUA, acesta a ajuns în Capitală în vara anului 2020.