Toţi cei 119 de copaci aflaţi în faţa Primăriei au fost tăiaţi într-un „proces de modernizare”. Conform aradon.ro, o localnică ar fi semnalat faptul că Primăria a defrişat toţi copacii aflaţi în centrul oraşului, mai exact „niște pomi masivi, de zeci de ani cu siguranță, dacă nu chiar sute, care au rezistat până de curând”.

„Crede-mă, este șocant să privești un asemenea peisaj crescând în oraș de 20 de ani și trecând pe lângă ei aproape zilnic. Cât despre faptul că ar fi prezentat vreun pericol pentru cetățeni, este exclus”, a scris aceasta.

la solicitarea sursei citate, Primăria Ineu a declarat că în total s-au tăiat 119 adbori şi arbuşti, în conformitate cu autorizaţia de exploatare nr.1680962 din 11 aprilie 2020, emisă de Ocolul Silvic „Zărandul”, R.A. Târnova.

Prea bătrâni ca să supravieţuiască

Potrivit Primăriei, motivul acestei acţiuni este reprezentat de faptul că arborii şi arbuşti prezientau o „stare fiziologică avansat degradată ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat”, aceștia reprezentând „un pericol care afectează siguranța traficului pietonal și rutier al cetățenilor”.

În ceea ce priveşte o eventuală reamenajare a zonei respective, Primăria a transmis că „da, există un plan de reamenajare”, însă nu se cunoaşte cu exactitate în momentul de faţă câţi copaci urmează să fie plantaţi.

Potrivit aplicației Inspectorul Pădurii, volumul lemnului tăiat în conformitate cu autorizația de exploatare 1680962 emisă de Ocolul Silvic Zărandul, este de 40 de metri cubi, adică 37 de metri cubi de „diverse tari” şi 3 metri cubi de rășinoase.

Călin Abrudan: „Proiectul peisagistic va fi respectat în funcție de stocurile disponibile”

Primarul Călin Abrudan a publicat pe reţeaua de socializare Facebook următorul mesaj cu informaţii despre proiect:

„Primăria Orașului Ineu este în plin proces de modernizare și se lucrează pe toate fronturile: interior, exterior, subsol, alei, amenajare spații verzi, toaletare arbori, montare lift ș.a.m.d. Prin acest proiect se va schimba total optica în această zonă intens vizitată! Peisajul pare dezolant în această fază, dar la final, Orașul Ineu va avea un spațiu administrativ simbol!

Proiectul peisagistic va fi respectat în funcție de stocurile disponibile, suferind mici modificări în timp, pentru ca specialiștii să se adapteze la situația din teren; astfel se vor rezolva toate problemele sesizate de cetățeni în decursul anilor. Arborii tăiați erau uscați și reprezentau un pericol, mai ales în timp de furtună. Nu de puține ori, cei care au avut mașini parcate în zona administrativă s-au trezit cu parbrize sparte și porțiuni îndoite.

Pericolul a fost îndepărtat, mai ales pentru cetățenii care riscau să fie loviți de crengile uscate. Prin acest proiect s-a rezolvat și problema ciorilor care și-au strămutat colonia din zonă. Lemnele vor fi utilizate la încălzirea clădirilor și a spațiilor administrative ale instituțiilor publice din Orașul Ineu”, a scris edilul.

Aşadar, potrivit reprezentanţilor Primăriei, copacii din centrul oraşului ar fi fost bătrâni şi prezentau un real pericol pentru cetăţeni, iar cei de la Ocolul Silvic Zărandul au fost de acord cu tăierea celor 120 de copaci, autorizând eradicarea a 40 de metri cubi de lemn.