Județul Timiș se află pe primul loc, după ce în luna februarie a fost în carantină din cauza numărului mare de infectări.
Iată topul integral:
44.26% – comuna Dumbrăviţa, judeţul Timiş;
- 41.46% – oraşul Borsec, judeţul Harghita;
- 40.63% – municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj;
- 38.80% – comuna Rimetea, judeţul Alba;
- 37.53% – comuna Foieni, judeţul Satu Mare;
- 37.31% – comuna Valea Lupului, judeţul Iaşi;
- 37.01% – comuna Giroc, judeţul Timiş;
- 36.73% – oraşul Otopeni, judeţul Ilfov;
- 36.41% – comuna Feleacu, judeţul Cluj;
35.33% – comuna Corbeanca, judeţul Ilfov.
Românii din Transilvania, primii la vaccinare
În ultimele 24 de ore s-au vaccinat în România doar 64.133 de persoane, potrivit buletinului zilnic transmis de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
De la debutul campaniei, s-au vaccinat 4,3 milioane de persoane în România. Se conturează, astfel, că nu se va atinge targetul de cinci milioane de persoane vaccinate.
Pfizer, doza preferată de români
Cele mai multe doze administrate în ultimele 24 de ore au fost cu serul Pfizer – 50.540, pe locul doi situându-se Johnson&Johnson – 7.305 doze, apoi Astra Zeneca – 4.377 doze și Moderna – 2001 doze.
De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 31 de reacții adverse, totalul acestora de la debutul campaniei de vaccinare ajungând la 16.081.
În ceea ce privește dozele de vaccin administrate de la începutul campaniei, pe 27 decembrie, totalul acestora a depășit 7,8 milioane.
De ce nu se vaccinează românii
Sociologul Dan Petre explică și de ce românii nu se înghesuie să se vaccineze. Potrivit unui studiu realizat de el, sunt printre cei mai superstițioși din Europa.
„Studiile arată că principalul motiv îl reprezintă teama de reacții adverse ale vaccinului, urmată de lipsa de încredere în vaccinurile anti-Covid sau în vaccinuri în general”, a explicat sociologul Dan Petre la Antena 3.
Cum acționează vaccinul anti-COVID în corp
Medicul Vlad Sârzea a explicat pentru evz.ro de Transilvania cum acționează vaccinul anti-COVID.
„Vaccinul produs de Pfizer sau Moderna este un vaccin genetic, însă, lanțul reacțiilor chimice din organism nu permite trecerea din ARN mesager în ADN. Au apărut tot felul de mituri, că ne modifică structura genetică. Nu există așa ceva!” , spune Vlad Sârzea.