Varianta de coronavirus din Brazilia ar putea reinfecta 60% dintre persoanele care au avut deja boala. Anticorpii nu au efect în cazul variantei noi(tulpinaP1) , a declarat profesorul Ester Sabino, de la Universitatea São Paolo, scrie mediafax.ro.

După ce un val de infectări a afectat orașul Manuas, aproape două treimi din populație s-a îmbolnăvit. Oamenii de ştiinţă au fost şocaţi când a fost măturat de un al doilea val de coronavirus, deoarece primul val a fost atât de sever.

Până în octombrie, 76% din populaţie a dezvoltat anticorpi, de aceea se aştepta ca acest lucru să genereze un grad ridicat de imunitate. Îngrijorarea a fost declanşată când infecţiile au crescut din nou în 2021, iar secvenţierea genomică a identificat P1 drept vinovat. Această nouă variantă a arătat 17 mutaţii. Dintre acestea 10 sunt legate de proteina crucială în ceea ce priveşte modul în care virusul pătrunde în celulele umane.

Cercetările braziliene sugerează că P1 este de 1,2 şi 1,4 ori mai transmisibil decât variantele iniţiale de coronavirus.

„Cu alte cuvinte, dacă 100 de persoane au fost infectate anul trecut, undeva între 25 şi 61 dintre ele sunt susceptibile la infecţia cu P1. În mod surprinzător, am constatat că sunt în creștere rapidă cazurile”, a declarat profesorul Ester Sabino.

Au fost semnalate şase cazuri de infectare cu tulpina P1 în Marea Britanie, a arătat Organizaţia de Sănătate Publică din Anglia.

Examinarea probelor virale vechi a sugerat că noua tulpină a apărut pentru prima dată în Brazilia în noiembrie.

Profesorul Sharon Peacock, microbiolog la Universitatea Cambridge şi director COG-UK, a declarat că nu există încă dovezi dacă imunitatea la varianta Kent ar putea proteja sau nu împotriva P1: „Ştim că P1 s-a răspândit în destul de multe ţări şi 25 de ţări au raportat prezenţa acestuia. Deci, este răspândit în întreaga lume”.