Cutremurul din 1977 a avut  cea mai mare magnitudine din România, respectiv, 7,4 grade pe scara Richter,  iar oamenii își amintesc cu precizie impactul acestuia.

A însumat 1600 de morți și peste 11 000 de răniți.

Mirosea a cadavru peste tot, în București, este cea mai frecventă mărturie a celor care au supraviețuit.

Zeci de clădiri din toată țara s-au prăbușit. Alte  sute  de persoane au sfârșit tragic sub dărâmături.

Citește aici cine a studiat cauzele cutremurului din 1977

Au căzut ca niste piese de domino imobile- emblemă precum: : blocul ”Casata”, blocul ”Continental”, blocul ”Nestor”, blocul ”Dunărea”, blocul aflat lângă hotelul ”Lido”, blocul Wilson

De asemenea, au suferit avarii majore clădirile spitalelor Fundeni și de Urgență din București.

Nume celebre, precum Doina Badea, Alexandru Bocăneț, Mihai Gafița și-au pierdut viața. Au fost scoși de sub clădirile prăbușite.

Cutremurul din 1977. Un dezastru în mai puțin de un minut

Niciun minut nu a durat cutremurul din 1977. Prima replică a fost de 55 de secunde. S-a produs la 4 martie, ora 21,22. Suficient, însă, cât să transforme Bucureștiul și județele Teleorman, Dolj, Vrancea, Prahova într-un haos total.

În urma cutremurului din 1977, au avut nevoie de îngrijiri medicale 2600 de persoane.

Cel mai greu pentru autorități a fost să scoată oamenii de sub dărâmături, să-i identifice.

Ce am învățat în urma cutremurului din 1977

Anii au trecut, dar cutremurele nu pot fi prognozate cu precizie. Se pot produce oricând, în orice colț al țării. În mai puțin de un minut, mii de oameni pot sfârși tragic.

Astfel, se pune întrebarea, dacă am reușit să învâțăm ceva din această experiență.

După producerea cutremurului din 1977, autoritățile au inițiat zeci de exerciții de simulare pentru a supraviețui unui asemenea dezastru.

Suntem învățați să nu coborâm cu liftul, să ne facem provizi de conserve, ape, șervețele. Să nu ne panicăm. Un singur lucru uită autoritățile. Să inventarize și să semnalizeze corespunzător toate clădirile cu risc seismic. În București, sunt încă zeci de astfel de clădiri.