Pentru diminuarea aglomeraţiei şi a ambuteiajelor care apar în cursul dimineţilor, Primăria Sfântul Gheorghe, judeţul Covasna, doreşte să sprijine un program prin intermediul căruia se urmăreşte stimularea mersului pe jos al elevilor pe traseul acasă-şcoală.

Demersul aferent programului va presupune adunarea de voluntari care să îi aştepte pe elevi în puncte cheie din cartiere, iar de acolo, în grupuri organizate să plece spre şcoală.

Un program finlandez aplicat în şase state europene

„Programul este preluat din Finlanda, dar este prezent în alte șase țări din Europa, unde copiii sunt facilitați să meargă pe jos la școală. Ce se întâmplă la Sfântu Gheorghe? Traficul de dimineață este…știm cum este, părinții devin uneori irascibili în mașină, copilul ajunge la școală, poate după ce a întârziat. Totuși, atmosfera e altfel dacă merge pe jos, mai cântă.

Vom cere ajutorul voluntarilor, dar vom cere și prezența unor oameni cunoscuți, sportivi sau chiar domnului primar, să îi însoțească, din când în când. Vor fi niște puncte în cartiere, unde să se adune copiii dimineața. Eventual părinții merg până acolo și de acolo să fie preluați, la o oră prestabilită. Vor merge cântând, de ce nu?, la școală. Eu sper că o să fie un program bun, apreciat și de părinți”, a explicat consilierul local Kondor Ágota.

Potrivit acestuia, proiectul este orientat, în principiu, către elevii claselor primare, însă şi cei mari ar putea participa, eventual, chiar ca voluntari.

La ora actuală, programul care se va numi „Lábbusz” nu are un echivalent în limba română, iar implementarea acestuia ar putea avea loc odată cu ţinerea sub control a pandemiei.

Primăria Sfântul Gheorghe a planificat un buget de 5 milioane de lei

Pentru proiecte educaţionale, asistență socială și sănătate, Primăria Sfântul Gheorghe a alocat în anul curent un buget de 5 milioane de lei,

Pe lângă proiectul prezentat, începând cu 2021 se au în vedere şi:

  • Extinderea numărului de creşe.
  • Extinderea numărului de sisteme de burse pentru pedagogi.
  • Elaborarea de programe de îngrijire a bebelușilor la domiciliu.
  • Programe pentru tineri (de răsplătire a faptelor bune) sau alte programe de screening pentru diagnosticare și prevenție adresate populației generale.
  • After School.
  • Dezvoltarea educației alternative (în afara celor Step by Step și Waldorf, chiar și programe Montessori).
  • Cntinuarea finanțării Centrului de Excelență pentru elevi.
  • Programe de promovare a stilului de viață sănătos (nutriție, sport).
  • Proiecte sociale pentru accesibilizarea orașului din punctul de vedere al persoanelor cu dizabilități.
  • Program pentru analizarea posturii elevilor și altele.