În acest sens, membrii fondatori au prezentat în cursul zilei de 22 decembrie, un raport de activitate și au discutat despre planurile pe care le au pentru anul 2021

Astfel, în cadrul conferinței de presă, Bihari Béla, președintele Consiliului Consultativ al Oamenilor de Afaceri din Sfântu Gheorghe, a declarat faptul că din luna iulie și până în prezent, membrii Consiliului au fost prezenți la opt ședințe în care s-au abordat 10 subiecte referitoare la activitatea domeniului de afaceri din reședința de județ.

Drept urmare, trei dintre acestea au reprezentat ajutoare de minimis pentru firmele din oraș care au fost lovite de pandemie, iar alte trei au fost depuse pentru înființarea unui brand economic, pentru debirocratizarea unor proceduri din cadrul Primăriei și pentru motivarea companiilor în ceea ce privește aplicarea la fondurile UE.

„Am depus o inițiativă pentru debirocratizarea sistemului administrativ al primăriei. Aici în primul rând vorbim de autorizații, de cereri, avize. Ce am reușit concret este avizarea anuală a autorizației de funcționare a companiilor. Pentru unele domenii au fost eliminate, iar pentru celelalte această avizare anuală a fost mărită la perioada de cinci ani.

Cred că este un rezultat concret al acestui Consiliu. Încercăm să influențăm pe cât posibil, prin inițiativele noastre, Primăria și Consiliul Local ca să vină în sprijinul antreprenorilor și companiilor în aceste vremuri. Totodată mai avem o inițiativă care ar fi  foarte benefică.

Aceasta ar consta în înființarea unui brand economic unic al orașului pe care îl prezintă din punct de vedere economic, în cifre, cu rezultate, cu exemple pozitive ale acestui oraș.

Și această inițiativă este depusă și urmează să fie dezbătută în cadrul Primăriei și credem că va fi una benefică pentru a crește potențialul economic al acestui oraș”, a spus marți președintele Consiliului Consultativ al Oamenilor de Afaceri din Sfântu Gheorghe, Bihari Béla.

Potrivit lui Édler András, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Consiliul a aprobat în cursul acestui an hotărâri, inițiative ale Primăriei, dar a și venit cu diferite propuneri adresate autorității locale.

Zonele industriale din Sfântu Gheorghe și impozitele diferențiate

Pentru anul 2021, membrii Consiliului doresc introducerea impozitelor diferențiate pentru zonele industriale din Sfântul Gheorghe, așa cum se procedează actualmente în cazul persoanelor fizice, iar în acest sens, doresc să înainteze către Primărie o propunere pe cât se poate de clară.

„Totodată, o inițiativă foarte benefică ar fi să vedem infrastructura zonelor economice unde companiile își derulează activitatea și acolo să avem un impozit diferențiat”, a spus Bihari Béla.

„Sunt unele zone în care infrastructura este bună, afacerile se dezvoltă mai bine, clienții au acces mai facil la afacerea respectivă și sunt unele zone unde drumurile nu sunt asfaltate, nu există trotuare și atunci ar fi bine să fie impozit diferențiat pentru aceste zone”, a declarat și Édler András.

De asemenea, membrii Consiliului au în plan și acțiuni de lucru care să:

  • faciliteze accesul la informații între mediul de afaceri și entitățile care lansează achiziții publice;
  • analizeze eficiența și impactul programului de minimis;
  • analizeze posibilitatea de reducere a impozitului pe mijloacele de transport de mare tonaj;
  • actualizeze Planul Urbanistic General.

Fiind neprevăzută de către lege, convenția de cooperare între Municipiul Sfântu Gheorghe și Camera de Comerț și Industrie Covasna, Asociația IT PLUS, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Județul Covasna „ASIMCOV” pentru dezvoltarea economică a municipiului Sfântu Gheorghe, încheiată la finalul lunii mai, reprezintă, potrivit inițiatorilor, un demers unic în țara noastră.