După uciderea ursului brun Arthur, localizat în județul Covasna,  cunoscut drept cel mai mare exemplar din România și din UE, polițiștii au întocmit dosar penal pentru infracțiunile de  braconaj cinegetic şi uz de armă. Ancheta este cu privire la faptă, nu la o persoană, relatează Agerpres.

Covasna. Dosar penal și scandal politic pentru uciderea ursului Arthur

Cazul a fost sesizat de organizația  Agent Green și îl indică făptuitor pe Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care avea derogare de împușcare pentru o femelă care ar fi făcut dezastru în locuințele oamenilor.

Activiștii de mediu susțin, însă, că l-a împușcat pe Arthur, din specia protejată de lege.

Contradicții și multă bâjbâială

Garda de Mediu a transmis că a început o anchetă și că sunt indicii de braconaj.  Pe de altă parte, premierul României, Florin Cîțu, a încercat să minimalizeze cazul și să spună că nu  era cel mai mare exemplar din România. Ministrul Mediului(UDMR),  Tanczos Barna, a spus că nu e vânător și așteaptă rezultatele anchetelor.

În coaliție s-a iscat un adevărat scandal politic, după acest caz. Printre cei care acuză sunt foști parlamentari USR.

«Se pare că nu e cel mai mare urs» a spus prim-ministrul României, Florin Cîțu, de parcă despre asta e discuția, și nu despre faptul că, în mod abuziv, s-a folosit un document semnat de ministrul Mediului, pentru a «extrage» un urs potențial periculos (în fapt, o ursoaică), pentru o partidă de vânătoare de trofeu, lucru total ilegal, a scris pe Facebook, Mihai Goțiu, fost senator USR.

Arthur a fost pe prima pagină a ziarelor internaționale

Uciderea ursului Arthur a făcut înconjurul lumii. A fost un subiect amplu discutat de jurnaliștii internaționali, iar România a fost pusă din nou la zid. Statul este acuzat că omoară exemplarele unice și distruge habitate prin derogări.

Comisia Europeană (CE) a aprobat statelor membre buget pentru a compensa imediat şi just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura. Ursul brun este, însă, specie protejată.

Oamenii din județul Covasna spun că au sesizat braconajul și în cazul cerbilor, la fondul 16 Dalnic. Autoritățile nu i-au luat în seamă.