În fapt, medicii din Covasna au reușit transferul de sânge în aortă, prind metode unice.

Pacienta este din județul Harghita, are 53 de ani, iar istoricul medical nu îi dădea șanse de reușită.

„Antecedentele medicale pe care aceasta le avea nu au permis utilizarea metodei obişnuite în astfel de cazuri aşa încât echipa de chirurgi a fost nevoită să apeleze la o soluţie ‘nonconformistă’, respectiv montarea pe aorta ascendentă a unui vas de sânge artificial (proteză vasculară), comandat din Germania, şi menit să transporte sângele până la cele două membre” , transmit reprezentanții echipei medicale, citați de Agerpres.

Covasna. Premieră mondială în chirurgie. Viața cardiacilor va fi mai simplă

Echipa medicală a fost formată din  medicii Sorin Baloş, medic primar în chirurgie cardiovasculară, şi Gyorbiro Laszlo, medic specialist în chirurgie vasculară.

Intervenția a durat aproape trei ore, dar a fost un succes. Medici sunt entuziasmați că circulația pacientei a revenit la normal, iar șansele de refacere completă sunt mari.

Pentru ca pacienții să elimine teama, medicii au explicat în ce a constat procedura. De acum, viața cardiacilor pare mai simplă.

„Intervenţia presupune ca din aorta ascendentă – de la aproximativ 4 cm de la inimă – să fie montată o proteză specială, bifurcată, în formă de Y, care să transporte sângele în picioare. Am ales o variantă chirurgicală rară. Aceea de a porni de la aorta ascendentă, respectiv vasul principal care aduce sângele de la inimă către toate organele. Am realizat o sternotomie, aşa cum procedăm în cazul operaţiilor pe cord deschis. Am condus proteza pe sub piele, circa 40 de centimetri, până la vasele importante din zona inghinală, acolo unde se găsesc ambele artere femurale care transportă sângele spre picioare”, a declarat dr. Gyorbiro Laszlo, citat de sursa menționată.

În România, sunt peste un milion de pacienți cu afecțiuni cardiace grave. Printre aceștia se numără și copii, de a căror viață depinde intervențiile chirurgicale complexe.