În mesajul transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, cetățenii au fost avertizați de pfatul că ursul este periculos și le recomandă să evite zona respectivă, relatează Agerpres.

„A fost semnalată prezenţa unui urs la intrarea în municipiul Sfântu Gheorghe dinspre Chilieni, pe malul râului Olt. Animalul este considerat periculos. Nu încercaţi să vă apropiaţi de el sau să îl hrăniţi. Evitaţi deplasarea în zonă dacă nu este absolut necesar”, se arată în mesajul de avertizare publică.

Acum două săptămâni, reprezentanții primăriei Sfântu Gheorghe au avertizat populația că privire la prezența unei ursoaice cu doi pui în vârstă de un an. Animalele au fost văzute între municipiul și stațiunea Șugaș-Băi. ISU Covasna a recomandat evitarea zonei respective.

Covasna. RO-ALERT transmis de ISU Covasna

Ministerul Mediului a dat acordul ca și ursoaica cu cei doi pui să fie relocați. De amintit faptul că în urmă cu doi ani, tot printr-un mesaj RO-ALERT, locuitorii au fost avertizați de prezența unui urs în zona Lunca Oltului din Sfântu Gheorghe.

Autoritățile covăsnene au semnalat prezența mai multor urși în ultima perioadă și au făcut petiții forurilor europene prin care au precizat că reprezintă un adevărat pericol pentru viețile și bunurile oamenilor.

Țara noastră are cei mai mulți urși din Europa, numărul lor fiind de 8.000, dintre care aproape 1.500 trăiesc doar în județul Covasna. Mulți și-au părăsit habitatul natural și s-au apropiat în zonele locuite de oameni.

Prefectura Covasna a anunțat că de la începutul anului trecut și până în prezent au fost înregistrate peste 70 de apeluri care semnalau prezența urșilor în zone locuite de oameni.

O persoană a fost devorată de urs în Alba

Un bărbat din județul Alba a fost devorat de urs. Autoritățile au găsit rămășițele trupului și urme de sânge. Tragicul eveniment a avut loc pe o potecă pe care oamenii din Azuga obișnuiesc să alerge.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a precizat că soluția pentru invazia urșilor este intervenția omului. O soluție ar fi eutanasierea animalelor.