Consiliului Național al Elevilor a solicitat Ministerului Educației redeschiderea școlilor în localitățile  unde rata de infectare cu noul coronavirus este zero și demararea discuţiilor privind organizarea examenelor naţionale.

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență, dr. Roșu Matyas, susține inițiativa Consiliului Național al Elevilor. ,, Da, cred că ar fi bine ca decizia să se ia la nivel local. De exemplu, sunt sate, comune unde nu avem niciun caz de COVID pozitiv, niciun pacient infectat. De ce să nu meargă copiii la şcoală, mai ales acolo unde nu există internet, unde sunt copii mai săraci, care nu dispun de tablete sau de mijloace?’,a mai declarat directorul medical, dr. Roșu Matyas pentru AGERPRES.

Andras Nagy Robert, managerul SJU, a declarat că redeschiderea școlilor trebuie făcută treptat, prioritate având elevii din clasele mici ( I-IV) și cei care urmează anul acesta să susțină examene de admitere și bacalaureat. De asemenea, decizia de închidere a unei școli cu 1000 de elevi datorită a trei cazuri de infectare cu noul coronavirus nu este oportună.

‘Deschiderea şcolilor şi grădiniţelor ar trebui să se facă, cât de cât, treptat, adică o clasă da, una nu. De exemplu, clasa I da, clasele a II-a şi a III-a, nu (…) În clasa I înveţi să scrii, adică trebuie să fie lângă tine învăţătoarea care să te ţină de mână ca să înveţi să scrii. Am dat un exemplu. Sau cei din clasa a XII-a, care sunt înainte de bacalaureat şi ar trebui să se ducă la şcoală. În clasa a XI-a mai poate să înveţe copilul de acasă, în clasa a X-a la fel, dar clasa a VIII-a trebuie să se ducă la şcoală că au examene pentru clasa a IX-a. Deci, practic, o diferenţiere cred că ar trebui să se facă’, a declarat Andras Nagy Robert.

Rata de infectare în Covasna

Direcția de Sănătate Publică Covasna a informat miercuri că incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 pentru ultimele 14 zile este de 0,88 la mia de locuitori. Doar în cinci localități din județ incidența cazurilor este de peste 3 la mia de locuitori, în 25 de localități sub 1,5/1000 de locuitori și 84 de localități nu au niciun caz de COVID-19.

Ministerul Educației: ,,Vrem să organizăm semestrul II în format clasic”

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, 6 ianuarie 2021, o Ordonanță de Urgență prin care învățământul online va fi prelungit până pe 8 februarie, iar semestrul doi să fie organizat în format clasic, cu prezența elevilor în școli.

,,Speranța și dorința noastră este să organizăm semestrul doi într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat. Ca să poată să fie finalizate e nevoie de o schimbare la legea 55, care dădea dreptul ministrului Educației să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020. Am fost pus în fața unei întrebări: <Dacă inițiem ordonanță de urgență pentru învățământul online, haideți să inițiem până în septembrie 2021>. Am refuzat acest lucru și am spus <Nu>. Îl inițiem până în data de 8 februarie,, a mai declarat Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu.