„Programul inițial a fost replanificat atât ca durată dar și ca metodologie respectând tematica aleasă. În fiecare zi am avut 3 ore pline de activități folosind Zoom și breakout room. Totodată am utilizat menti.com, jamboard, padlet, streamyard. Am organizat și o miniconferinţă online cu partenerii noștri în care ne-am propus să preluăm feedback-uri privind organizarea ‘mobilităților’ virtuale. Deși sunt foarte multe alte tipuri de dificultăți în organizarea unei mobilități virtuale, se poate realiza cu atingerea rezultatelor propuse.

Proiectul Dream Catchers este un proiect de mobilitate a lucrătorilor de tineret implementat de către ACTSG cu parteneriatul unor asociații din Italia, Anglia, Ungaria, Letonia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Franța și Spania. Proiectul a fost finanțat de către Comisia Europeană și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale prin programul Erasmus+ ”, a menționat Gruman Eva-Orsolya,președinta ACTSG.

Ce vor tinerii de la autorități ca să nu mai părăsească țara

Discuțiile lansate de tinerii de la AGTSC s-au soldat cu câteva propuneri pe care le vor transformate în legi.

Ei susțin că cei mai mulți tineri preferă să plece din țară, deoarece nu au un fond de studii asigurat de stat, așa cum se întâmplă în alte state mai dezvoltate, programele facultăților pun accent prea mult pe noțiunile teoretice și nu pe cele practice, salariile nete sunt extrem de mici față de nevoile lor actuale, corupția, birocrația sunt fenomene care îi dezgustă.

Pe de altă parte, au conturat și câteva soluții. Statul ar putea veni cu proiecte viabile pentru a pune stop migrației, nu doar prin acordarea de fonduri guvernamentale, ci și prin stimularea ideilor inovatoare. Tinerii români spun că au cunoștinte digitale superioare, dar pentru ca proiectele lor să prindă viață, au nevoie de suținere financiară pentru implementare, cercetare.

De asemenea, parlamentarii s-ar putea gândi la proiecte de lege care să încurajeze investițiile în mediul rural, acolo unde populația este îmbătrânită și nu există nicio forță economică.

Un raport realizat de Institutul Național de Statistică(INS) arată că peste 200 000 de români au plecat în străinătate pentru o perioadă mai lungă de 12 luni.

Concret, migrația afectează țara prin scăderea populației, reducerea forței de muncă, având în vedere că migranții sunt adulți tineri, cu studii superioare sau alte calificări.