Procedura medicală din Covasna este rară. A presupus schimbarea sângelui unui nou-născut care avea RH-ul incompatibil cu cel al mamei. Acest lucru înseamnă o șansă la viață în lupta cu mortalitatea infantilă.

Medicii au fost entuziasmați de reușită și au dorit să explice pacineților exact cum îi pot ajuta și pe viitor.

„Pentru noi este o foarte mare realizare. (…) Bebeluşul s-a născut în jurul termenului, la 36-37 de săptămâni. Ce a fost mai particular la acest copil a fost că s-a născut cu o stare de sănătate destul de precară. Avea insuficienţă respiratorie şi cardiacă, ficatul şi splina erau mărite. Era anemic la naştere, iar în prima zi a primit o transfuzie de sânge. Mama având RH Negativ, iar copilul RH Pozitiv, se produc anticorpi împotriva sângelui copilului, sângele dispare, hemolizează, iar prin hemoliză se produce o substanţă numită bilirubină care poate fi toxică pentru creier. Dacă nivelul bilirubinei este ridicat, copilul poate fi afectat pe toată durata vieţii. În acest caz va rămâne cu sechele neurologice. Prin această procedură, care este destul de invazivă şi este necesară o singură dată în viaţă, practic se schimbă tot sângele copilului”, a explicat dr. Gyulai Gabriella, relatează Agerpres.

Covasna. Schimbarea sângelui e posibilă

Medicii au explicat că aceste afecțiuni sunt printre principalele cauze ale mortalității infantile. De regulă, erau tratate în afara țării. Actul medical a fost complex, dar și posibil datorită donatorilor de sânge. În cazul de față, micuța pacientă a avut nevoie de sânge de trei ori.

„Trebuie să calculăm volumul de sânge necesar pentru copil, după care se introduc câte 10 ml de sânge, se scot 10 ml de sânge, iar procedura se repetă. Ulterior,  introducem plasmă, iar la fiecare 100 de ml de sânge schimbaţi.  Facem analize pentru a vedea statusul bebeluşului, echilibrul acido-bazic, monitorizăm tensiunea, respiraţia, temperatura, glicemia, nivelul hematocritului şi trombocitele.

Extrem de importanţi au fost donatorii din oraşul nostru, pentru că am anunţat că ne trebuie sânge şi masă trombocitară şi s-au prezentat la donare. Acestui copil i-am dat sânge de 3 ori, iar nouă ne trebuie întotdeauna sânge proaspăt, recoltat sub 5 zile. Este foarte mare lucru că vin oamenii să doneze. Şi laboratorul ne-a ajutat foarte mult, am anunţat că vom face această procedură şi că vom trimite probe pentru bilirubină şi hematocrit, iar ei în 5 minute ne trimiteau rezultatele, nu a trebuit să aşteptăm o oră pentru un rezultat”, au transmis reprezentanții Spitalului din Sfântu Gheorghe.