Aflate într-o situație neprevăzută ele s-au străduit să se situeze la înălțimea provocării, dar amploarea fenomenului pandemic epuizează fizic și moral în timp resursele umane implicate în menținerea unei stabilități din punct de vedere epidemiologic. Din dorința de a completa și de a ajuta personalul DSP, recent, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că va delega nu mai puțin de 600 de militari care vor avea misiunea de a realiza anchete epidemiologice.

Activitatea primilor 230 de militari a început marți în județele Bihor, Alba, Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman și Tulcea. Potrivit site-ului de știri Libertatea.ro, preluat de bihoreanul.ro, aceștia au primit sarcini de operatori call-center, precum şi de operatori calculator, pentru completarea bazelor de date care se întocmesc în cadrul acţiunilor de combatere a pandemiei de Covid-19, în contextul în care DSP-urile din țară au făcut anunțuri repetate în urmă cu peste o lună conform cărora solicita populației, studenților implicarea în voluntariate coordonate de către ele și în interes epidemiologic și medical.

Interpelat în această privință, Șeful Departamentului de Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a confirmat sprijinul Ministerului Apărării Naționale în privința întocmirii, continuării și procesării anchetelor epidemiologice considerând că sprijinul militarilor este un pas de bun augur și menționând că practica a fost și este una în uz și în alte state în care amenințarea asupra populației a depășit posibilitățile limitate ale instituțiilor de profil. „Vor exista luni în care se vor înregistra valuri noi de cazuri de infecții, în timp ce se derulează și vaccinarea. Lanțul de infectare se va întrerupe de abia după ce vom avea 60-70% din populație vaccinată. Deci un impact pozitiv al vaccinului l-am putea vedea de abia prin vara anului viitor, dar acum este greu de anticipat. Ce vreau să se rețină e faptul că oamenii trebuie să se informeze corect și să aibă încredere că vor primi toate informațiile necesare și corecte în privința acestui vaccin”, a declarat Raed Arafat reprezentanților presei centrale.

Eficiența DSP-urilor se estimează că va fi mult îmbunătățită în urma acestui sprijin ținând cont că operativitatea și promptitudinea militarilor este legendară.