Rolul celulelor T în durata imunității. Potrivit echipelor de cercetare, persoanele cu cazuri severe de Covid pot avea o imunitate mai mare pe termen lung datorită eliberării crescute de celule T „de memorie” protectoare, necesare pentru combaterea reinfectării.

Chiar de la începutul pandemiei, oamenii de știință de la LJI au încercat să afle ce anticorpi și celule T sunt importanţi în combaterea coronavirusului. În acest sens, au fost utilizate instrumente de secvențiere pentru a descoperi subseturile de celule T capabile să controleze severitatea bolii.

În noul studiu, cercetătorii au folosit o tehnică numită analiză transcriptomică pe o singură celulă pentru a studia expresia genelor unice a peste 80.000 de celule T CD8 + izolate atât de la pacienții cu Covid, cât și de la donatori neexpuși.

Celulele T CD8 + sunt responsabile pentru distrugerea celulelor gazdă infectate cu virus. Echipa a analizat celulele T CD8 + de la 39 de persoane cu coronavirus și cele de la 10 persoane care nu au fost expuse virusului.

Covid-19. A fost descoperit rolul celulelor T în durata imunității

Dintre subiecții Covid, 17 au reprezentat cazuri ușoare fără a fi nevoie de spitalizare, 13 au fost spitalizați și 9 au contractat o formă mai gravă, fiind internaţi la terapie intensivă.

Surprinzător, cercetătorii au descoperit răspunsuri mai slabe ale celulelor T CD8 + la pacienții cu o formă mai uşoară a bolii. În timp ce la subiecții grav bolnavi, răspunsul celulelor T CD8 + a fost mult mai intens, contrazicând astfel teoria conform căreia celulele T CD8 + aveau un răspuns mai puternic în cazuri mai puțin îngrijorătoare, graţie unui sistem imunitar mai pregătit să contracareze o infecție severă. Cercetările au dezvăluit că în formele mai ușoare ale infecţiei, celulele T CD8 + au prezentat semne ale unui fenomen molecular cunoscut sub numele de „epuizare a celulelor T”.

Rolul celulelor T în durata imunității. În aceste cazuri, în timpul unui atac viral, celulele sunt atât de stimulate de sistemul imunitar, încât îşi pierd din eficienţă. Potrivit oamenilor de știință, epuizarea celulelor T în cazuri ușoare de Covid poate împiedica capacitatea unui individ de a-şi construi imunitate pe termen lung.

Cu toate acestea, studiul efectuat este limitat, deoarece se bazează pe celule T CD8 + prezente în probele de sânge. Acum, cercetătorii își propun să facă lumină asupra modului în care celulele T din țesuturile cele mai afectate de infecție (cum ar fi plămânii) reacționează la virus.