Până acum, cele mai multe cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Bucureşti – 74.022 şi în judeţele Cluj – 23.624, Iaşi – 21.716, Braşov – 20.543, Prahova – 20.490, Timiş – 20.485 şi Constanţa – 19.506. Pe secțiile ATI presiunea este foarte mare, după cum spun medicii, iar situația se va agrava în următoarea perioadă.

Dr. Radu Ţincu, medic primar ATI – toxicologie la Spitalul Floreasca, spune că o stabilizare la 9. 000 de cazuri va genera un număr mare de pacienți pentru Terapie Intensivă. „Din păcate, situația de la ATI va continua să se agraveze și în perioada următoare. Dacă luăm in calcul această stabilizare a numărului de îmbolnăviri la 8-9.000 de cazuri, acest platou va genera un număr suficient de mare de pacienți care vor avea nevoie de Terapie Intensivă.

Pe de altă parte, viteza cu care vin către Terapie Intensivă este mult mai mare decât cea cu care ies și atunci de produce o disproporție de cei care au nevoie de Terapie Intensivă și capacitatea noastră în a-i prelua. Dacă vom rămâne pe un platou la 8-9000 de cazuri, va genera o presiune și singura soluție pe a-i putea gestiona este să creștem capacitatea în sectorul COVID, adică paturi din secțiile non-COVID vor fi detașate pentru pacienții cu coronavirus”, a explicat medicul la B1TV. Duminică, 6 decembrie, în România au loc alegeri parlamentare. În acest context, medicul a spus că votul poate fi exercitat în siguranță, dacă se ține cont de măsurile de igienă și distanțare socială.

„Trebuie să plecam de la realitate: prezența noastră în secția de vot este de scurtă durată. Avem două momente care pot crea probleme: dacă se aglomerează secția și trebuie să așteptăm la rând, va trebui să respectam distanțarea fizică în spațiul exterior.

În momentul in care ajungem in interior, recomandăm sa folosim la intrare substanțele de dezinfectare, astfel încât mâinile sa fie curate, astfel încât sa nu transmitem particulele virale către stampile și buletinele de vot și după ce încheiem procesul de vot sa ne dezinfectam la ieșire.

Dacă respectam toate aceste reguli, inclusiv masca de protecție, cel mai probabil nu ne vom infecta nici pe noi și nici pe ceilalți”, a mai spus medicul Radu Țincu.