În 31 decembrie Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a postat pe pagina ei de Facebook un mesaj optimist:

„Alocațiile pentru copii vor crește cu 20% de la 1 ianuarie 2021, conform calendarului stabilit, exact cum am promis.

Copiii cu vârste între 2 și 18 ani vor primi, din ianuarie, 214 lei lunar. Pentru copiii până în 2 ani și copiii cu handicap până la 18 ani, cuantumul alocației va fi de 427 de lei lunar.”

Doamna ministru a uitat că, nu demult, promisiunea Partidului Național Liberal era de 40 %.

Această postare apare la o zi după conferința de presă a premierului PNL, Florin Cîțu, în care acesta s-a arătat rezervat când a fost întrebat de alocații și pensii:

„Pot să vă spun ceea ce am făcut până acum. Despre creşteri vom vorbi când se va întâmpla, nu pot să fac speculaţii acum”, a spus premierul.

Deciziile guvernului vor fi supuse aprobării Parlamentului. Cîţu a afirmat că pe actuala construcţie bugetară creşterea cu 20% a alocaţiilor este sustenabilă, dar decizia nu este a Guvernului, ci a Parlamentului.

Întrebat ce se va întâmpla de la 1 ianuarie cu salariul minim şi cu alocaţiile, Florin Cîţu a răspuns că salariul minim a fost miercuri în primă lectură şi că există intenţia de a-l creşte din 1 ianuarie:

 „Nu a fost adoptat azi, dar am fost asiguraţi că este ok să fie adoptat şi săptămâna viitoare”.

„Vor fi creşteri şi la pensii şi la alocaţii dar în cea mai bună formulă pentru toată economia, nu doar pentru anumite categorii”, a adăugat Cîţu.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale,doamna Raluca Turcan, în vederea plății pensiilor la timp, s-a implicat personal în acest proces. A discutat cu reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice, ai Ministerului Finanțelor și cu Compania Națională Poșta Română, instituțiile care colaborează la plata pensiilor la domiciliul beneficiarilor, pentru a stabili împreună un calendar care să asigure plata pensiilor la timp și în luna ianuarie. Deoarece toate aceste instituții au funcționat cu program redus în perioada sărbătorilor, ministrul a vrut să se asigure că acest lucru nu va afecta termenul de achitare a pensiilor pentru luna ianuarie. S-a stabilit urgentarea tuturor procedurilor, pentru ca în data de 4 ianuarie Casa de Pensii să poată trimite către Poșta Română toate ordinele de plată pentru pensii.

Intervalul de plată pentru pensii în 2021 va fi 1 – 15 al fiecărei luni și am cerut instituțiilor implicate să depună toate eforturile pentru a nu exista întârzieri în prima lună a anului viitor.

Dar doamna Turcan mai are de dat o explicație oficială, și nu pe Facebook :

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, îi cere explicații ministrului Muncii de la PNL, Raluca Turcan, privitoare la faptul că se întârzie recalcularea indemnizațiilor pentru foștii deținuți politici.