Vești proaste pentru șoferi. Datorită creșterii prețului petrolului, carburanții s-au scumpit într-un mod accelerat în ultimele luni. Șoferii lasă la pompă cu un leu mai mult față de anul trecut. Prețul benzinei a depășit 5 lei și 50 de bani.

Și motorina a suferit scumpiri, iar în curând ne vom aștepta și la creșterea prețurilor de pe raft. În 2020, în luna aprilie, prețul unei litru de benzină costa 4,51 de lei. Prețul motorinei era de 4,71 de lei.

La exact un an distanță, creșterea prețului la pompă a fost cu 22 % în cazul benzinei și 15 % în cazul motorinei.

Un șofer plătește la pompă pentru un litru de benzină 5,50 de lei, iar pentru un litru de motorină scoate din buzunar 5,43 de lei.

Creșterea prețului la pompă, problemă masivă pentru șoferi

Cu cât prețul la pompă a crescut într-un ritm alert, mai mulți șoferi se arată revoltați și se gândesc la a renunța la mașină pentru o perioadă.

„Sper ca în felul ăsta oamenii să se orienteze către alte mijloace de transport, inclusiv eu doresc să-mi iau o trotinetă, să scap de mașină, sincer, e durere”,  a relatat un șofer pentru Digi24.

Analistul economic, Adrian Negrescu, a precizat că creșterea prețului carburanților din România este datorat creșterii prețului petrolului la nivelul întregii lumi.

,,Anul trecut pe vremea aceasta petrolul era undeva la 22 de dolari, acum este undeva la 65 de dolari”,  afirmat analistul economic, Adrian Negrescu .

Conform Comisiei Europene, românii plătesc în continuare al doilea cel mai mic preț din Europa la benzină și motorină, după bulgari. Creșterea prețului la pompă a început încă din luna noiembrie a anului trecut. Și în alte state din Uniunea Europeană s-au înregistrat scumpiri ale carburanților.

O altă explicație pentru creșterea prețului petrolului o reprezintă întreruperile de producţie în condițiile în care mai multe rafinării din nord-vestul Europei. Într-un an de zile prețul benzinei și motorinei a crescut cu 22 % față de anul trecut.