Andrei era pescar, frate cu Petru și ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Conform Evangheliei, atunci când l-a întâlnit pe Mesia, a răspuns fără șovăire  chemării de a fi propovăduitor al mesajului creștin. După înălțarea lui Iisus la cer și pogorârea Duhului Sfânt, apostolii au tras la sorți teritoriile pentru misiune.  Sfântului Andrei i-a căzut Pontul, adică teritoriile din jurul Mării Negre. Există mărturii istorice că el a răspândit creștinismul la sciți, o populație din nordul și vestul Mării Negre. De aici se trage concluzia că Sfântul Andrei a ajuns și pe teritoriul Dobrogei de astăzi, unde a hirotonit preoți și episcopi. Aceștia au dus mesajul creștin și populației dacice dintre Dunăre și Carpați, de aceea Sfântul Andrei este considerat apostolul străromânilor și ocrotitorul spiritual al României. Sfântul Andrei a murit ca martir în orașul Patras din Grecia, răstignit pe o cruce în formă de X.

Dacă în anii trecuți la Hramul Mănăstirii Peștera Sfântului Apostol Andrei din comuna constănțeană Ion Corvin participau peste 10.000 de pelerini, acum autoritățile au interzis accesul credincioșilor din alte localități, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Peste 130 de jandarmi și polițiști vor veghea ca procesiunea să se desfășoare în condiții sanitare de siguranță a transmis corespondentul RRA Sorin Cealera.

Potrivit acestuia Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, va oficia de la ora 8:45 de minute Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei, situată în sud-vestul județului Constanța, în locul în care, potrivit tradiției, Sfântul Apostol Andrei s-a adăpostit în anul 60 după Hristos. Considerată poartă de pătrundere a creștinismului pe teritoriul României, peștera a devenit loc de pelerinaj pentru mii de credincioși. Anul acesta, pentru a preveni și limita răspândirea noului coronavirus, autoritățile au hotărât ca la procesiune să poată să stea doar cei cu domiciliul în localitatea Ion Corvin, care are aproape 2.000 de locuitori.

Silviu Ioan Coşa, prefectul județului Constanța: Nu am vrut niciodată să diminuăm importanța acestei sărbători. Depinde foarte mult de cât conștientizează fiecare și de cât de /responsabili/ suntem noi, ca membri ai unei comunități. Arhiepiscopia Tomisului a pledat pentru accesul tuturor credincioșilor la procesiune și săptămâna trecută a inițiat două acțiuni în instanță pentru anularea hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență privind interzicerea participării la pelerinaje religioase a persoanelor din alte localități, dar Tribunalul Constanța a respins ambele solicitări. Peste 130 de jandarmi și polițiști vor asigura măsurile de ordine publică la Hramul Mănăstirii. În plus, au fost stabilite trasee interioare de deplasare, au fost realizate marcaje, astfel încât să se respecte distanțarea fizică. Organizatorii vor asigura trei puncte cu dezinfectanți și măști.