Potrivit unui comunicat de presă, investigarea de natură ştiinţifică a crimelor şi a abuzurilor care s-au petrecut în timul Revoluţiei, va fi efectuată de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) .

Conform comunicatului de faţă, ICCMER şi-a luat angajamentul de a utiliza absolut toate resursele disponibile şi necesare pentru descoperirea adevărului faţă de evenimentele din timpul Revoluţiei din 1989.

”Ca urmare a hotărârii de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi ia angajamentul de a folosi toate resursele necesare pentru aflarea adevărului cu privire la evenimentele petrecute în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Astfel, IICCMER se va ocupa de investigarea ştiinţifică şi demascarea crimelor şi abuzurilor din timpul Revoluţiei prin culegerea de date, documente, mărturii şi realizarea de cercetări riguroase cu privire la desfăşurarea şi efectele evenimentelor din decembrie 1989”, precizează IICMER.

Conform sursei anterior menţionate, misiunea IICCMER de prezervare a memoriei victimelor din timpul regimului comunist din ţara noastră va fi astfel consolidată, dar şi prin identificarea corectă a persoanelor răspunzătoare pentru comiterea crimelor din perioada 1945-1989.

Principalul obiectiv al IICCMER

Înfiinţată în anul 2009 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc reprezintă o structură guvernamentală a cărei preocupare principală este reprezentată de către investigarea şi identificarea diferitelor abuzuri şi multiplelor încălcări a drepturilor omului pe toată durata regimului comunist din România, dar şi sesizarea organelor competente de a lua măsuri în cazurile respective.

Totodată, IICCMER se ocupă activ şi de sprijinirea constantă în ceea ce priveşte constituirea anumitor mecanisme cu caracter educaţional şi informativ destinate promovării la nivelul întregii ţări, dar şi la nivel internaţional, a memoriei perioadei comuniste din istoria României. Totodată, Institutul se mai ocupă şi de încurajarea dezvoltării unei culturi a libertăţii, democraţiei şi a statului de drept.