Critics Choice Awards a fost considerată o gală care a avut un caracter inclusiv mult mai decât Globurile de Aur. Caracteristica apare atât în ceea ce priveşte câştigătorii, cât şi lista nominalizărilor din acest an. Cei mai mulţi dintre artiştii premiaţi sau nominalizaţi provin din minorităţi etnice.

Filmul „Nomadland” şi serialul TV „The Crown” au fost marii câştigători a galei Critics Choice Awards. Platforma de streaming Netflix a câştigat cele mai multe premii, impunându-se la 14 categorii. Aceasta a fost urmată de Amazon şi Searchlight Pictures, cu patru premii fiecare. Serviciul de streaming Apple TV+ a fost recompensat cu trei trofee

„The Crown”, o producţie Netflix, şi-a continuat seria de victorii şi a fost desemnat „cel mai bun serial dramatic”. Josh O’Connor, care l-a interpretat pe prinţul Charles, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un serial dramatic. Emma Corrin, care a interpretat-o pe prinţesa Diana  , a câştigat premiul cea mai bună actriţă într-un serial dramatic. Gillian Anderson, înterpretând-o Margaret Thatcher, a fost desemnată cea mai bună actriţă într-un rol secundar dintr-un serial dramatic.

Lungmetrajul „Nomadland” a câştigat marele premiu al galei după ce s-a impus la categoria „cel mai bun film”. Cineasta care l-a realizat, Chloe Zhao, s-a impus la categoriile „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun scenariu adaptat”.

Alte premii ale Critics Choice Awards

Alan Kim a fost premiat la categoria „cel mai bun actor debutant” pentru evoluţia sa din filmul „Minari”, iar John Boyega a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor dintr-o miniserie/ lungmetraj TV datorită interpretării din „Small Axe”.

Zendaya a fost recompansată cu trofeeul SeeHer, Daniel Kaluuya a câştigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar graţie interpretării sale din filmul „Judas and the Black Messiah”. Michael K. Williams, din „Lovecraft Country”, şi Uzo Aduba, din „Mrs. America”, au fost premiaţi pentru rolurile secundare interpretate într-o miniserie / lungmetraj TV.

„Ted Lasso” şi-a continuat la rândul său seria de victorii şi a fost desemnat cel mai bun serial TV de comedie, în timp ce protagonistul acestei producţii, Jason Sudeikis, a fost desemnat cel mai bun actor într-un serial de comedie, iar Hannah Waddingham s-a impus la categoria „cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial de comedie”.

Cel mai bun film străin a fost ales „Minari”. La această categorie fusese nominalizat şi documentarul românesc „colectiv”, regizat de Alexander Nanau.