O situație similară s-a înregistrat în luna martie 2020.

Imediat după starea de urgență, bolnavii cu afecțiuni tiroidiene s-au trezit că nu găsesc  medicamentul pe care trebuie să îl ia toată viața.

Primii care au sesizat problema și au transferat-o către Ministerul Sănătății au fost reprezentanții Avocatului Poporului ST Brașov.

În urma scrisorilor adresate, inclusiv Agenției Naționale a Medicamentului, au fost autorizate importuri ale tabletor Euthyrox produse în Germania și în Austria.

Abia spre sfârșitul verii, farmaciile au fost aprovizionate din nou cu medicamentul produs de compania Merck România.

Avocatul Poporului intervine în criza medicamentului Euthyrox

Se pare că actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, nu este la curent cu această problemă a pacienților.

El a fost criticat recent inclusiv de liderii PSD, că este absent față de problemele reale din sănătate.

A primit scrisoare din partea Avocatului Poporului, în care i se solicită verificarea stocurilor de Euthyrox, pentru că pacienții sunt în pericol.

La acest moment, nu se cunoaște, dacă este o strategie a companiilor care produc medicamentul sau se confruntă cu probleme logistice.

Pacienții cu afecțiuni tiroidiene s-au trezit brusc că nu se mai găsește acest medicament care nu se eliberează fără prescripție medicală.

Prin urmare, pacienții nu pot cumpăra decât o dată pe lună acest medicament.  Nu poate fi vorba despre o creștere necontrolată a cererii.

Câți bolnavi suferă din cauza crizei de Euthyrox

Ultimele date înregistrate la Ministerul Sănătății arată că sunt 738 000 de adulți și 20 000 de copii care au nevoie zilnic de Euthyrox.

Pacienții așteaptă ca problema să fie soluționată. Pentru ei, acest lucru înseamnă să găsească medicamentul la farmacie.

Avocatul Poporului așteaptă un răspuns oficial. Constituția îi dă dreptul să apere drepturile fundamentale ale omului, în cazul de față, dreptul la sănătate.

Bolnavii care nu iau acest medicament acuză dificultăți la respirație,  dereglări ale sistemului endocrin.