Potrivit Agenției Naționale de Ocupare de Forță de Muncă(ANOFM), pentru săptămâna 4-11 ianuarie ac, în Transilvania, cele mai multe oferte de muncă le oferă județul Cluj-Napoca.

Sunt disponibile peste 200 de locuri de muncă vacante, cele mai multe dintre acestea sunt pentru cei care au studii medii, iar 27 sunt oferite celor care sunt șoferi.

Cei care au studii superioare  în agricultură pot opta pentru unul dintre cele două posturi de cercetător în acest domeniu.

În Brașov,  sunt vacante 228 de locuri de muncă, iar cele mai multe opțiuni le au cei care sunt electricieni, deoarece sunt vacante 27 de posturi pentru această meserie.

Cei care vor să se angajeze în județele Arad și Alba au de ales între posturi precum muncitori necalificați în construcții sau operatori introducere validare și prelucrare date.

În județul Bihor, sunt cele mai puține locuri de muncă din Ardeal, doar 31 de posturi vacante, toate disponibile pentru muncitori necalificați.

HoReCa a căzut.  Abia se mențin locurile de muncă, nici vorbă de alte angajări

De departe, cel mai afectat domeniu de pandemie este HoReCa.  Întrucât oamenii nu s-au mai putut caza la hoteluri, pensiuni și nici nu au mai mers la restaurante.

Unele dintre acestea s-au adaptat și au făcut livrări la domiciliu, altele au cazat oameni pentru câteva ore, doar pentru a putea mânca la restaurant, în condițiile în care legea spune că la restaurant se poate servi masa, doar de către cei cazați în restaurante, pensiuni.

Chiar dacă statul a aprobat câteva măsuri fiscale, cum ar fi scutirea impozitului specific până în martie ac, acest lucru nu înseamnă că patronii restaurantelor, ai hotelurilor se aventurează să facă noi angajări.

Incertitudinea planează, iar Dragoș Anastasiu,  purtătorul de cuvânt al Alianței pentru Turism, spune că aproximativ 100 000 de locuri din acest domeniu au fost pierdute. Este vorba despre cei care lucrau ca bucătari, ospătari, cameriști, agenți de turism.

Cum poți rezista crizei locurilor de muncă

Cei mai mulți dintre  norocoșii care au păstrat locurile de muncă și în pandemie  lucrează în regim de telemuncă. Domeniile care au rezistat și sunt în expansiune sunt cele din IT, marketing-angajările în domeniul marketingului online au crescut cu peste 10% din martie 2020 până în prezent, spun recrutorii.

Pentru a putea supraviețui, agențiile de ocupare de ocupare a forței de muncă și recrutorii spun că este bine ca populația aptă de muncă să practice reconversia profesională , să urmărească programele de formare profesională și, de ce nu, să își facă din hobby o activitate principală. Există un trend ascendent în domenii precum: grafică și design,  copwriting, având în vedere că tot mai multe firme desfășoară activitatea on-line și au nevoie de prezentare virtuală.