Salariul mimim pe economie a fost estimat la 3000 de lei, lucru posibil peste cinci ani. Oficialii Guvernului spun că au trecut aceste aspecte în Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR)

Cîțu spune că nu există o sumă impusă de Comsia Europeană(CE), ci solicitarea unei formule de calcul care să fie echitabilă, în acord cu normele internaționale.

”Comisia nu spune cât să crească şi unde să ajungă salariul minim. Comisia spune că trebuie să fie o formulă predictibilă şi transparentă, prin care oamenii ştiu exact cu cât creşte salariul minim în fiecare an. Este o estimare că va fi la 3.000 de lei în 2026, dar, repet, mult mai important este cum ajungem acolo, formula trebuie să fie transparentă, să nu o schimbăm în fiecare an şi asta este ceea ce avem în PNRR. (…) Vom avea o formulă transparentă pe care o negociem, ştiu că Ministerul Muncii deja are o discuţie cu sindicatele şi cu patronatele, este o negociere tripartită şi împreună vom agrea o formulă pe care, apoi, o vom aplica în fiecare an”, a explicat Florin Cîţu, citat de digi24.ro

Ce salarii primesc în prezent românii

În prezent, salariul minim pe economie net este de 1386 de lei. Sindicatele au trimis mai multe solicitări Guvernului prin care au spus că este o sumă cu care nu se poate trăi decent. Liderii acestora  au dorit ca salariul minim net să ajungă la 2400 de lei în anul 2021.

România ar urma primi 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro.

Potrivit documentului trimis Comisiei Europene, creșterea vârstei de pensionare va fi voluntară. Va fi propusă o nouă formulă de indexare a pensiilor și va fi modificată legea pensiilor anticipate. Prin urmare, vor putea ieși la pensie cei care au realizat un stagiu complet de cotizare de 43 de ani, cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare. Legea va intra în vigoare în anul 2023.