Luni, 15 februarie, dimineața, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 10 percheziții domiciliare. Suspecții sunt în municipiul București și în județele Bihor, Brașov, Maramureș și Timiș, într-un dosar penal de înșelăciune. Dosarul este deschis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică. În dosar se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare. În același timp cu perchezițiile, se vor pune în aplicare mandate de aducere a suspecților.

Faptele au legătură vânzarea către un spital care a fost desemnat drept spital faza I. de măști de protecție. Acestea poartă o marcă înregistrată cunoscută la nivel mondial, produse cu privire la care există indicii temeinice că sunt contrafăcute. Un spital desemnat faza I este destinat pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, cu riscul cel mai mare de infectare.

În același timp cu perchezițiile, 12 suspecți sunt duși la secțiile de poliție

În același timp cu perchezițiile, se vor pune în aplicare 6 mandate de aducere emise pe numele bănuiților. Aceștia vor fi conduși la sediul unităților de poliție în vederea audierii acestora, pentru clarificarea situației de fapt.

La acțiuni participă luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și specialiștii Institutului Național de Criminalistică. La investigație participă polițiștii inspectoratelor județene de poliție Bihor, Brașov, Maramureș și Timiș.

Surse din Poliția Română au precizat, pentru evz.ro aspectele legate de acțiunile desfășurate.  Dosarul penal vizează activitatea infracțională derulată în anul 2020 de 12 suspecți. Din aceștia șase sunt persoane fizice și celelalte șase persoane juridice.  Infracțiunea vizată este aceea de inducere în eroare a unui spital prin vânzarea către aceasta de măști de protecție contrafăcute. Suspecții au profitat de recunoașterea de care se bucură producătorul acestora la nivel comunitar. Aceștia vor fi conduși la sediile IPJ Bihor IPJ TM și DICE în vederea audierii și stabilirii circumstanțelor în care au fost comise faptele. Până în acest moment organele de poliție au confiscat 15.000 bucăți măști contrafăcute.