Miercuri, 26 mai 2021, de la ora 12, zeci de fermieri se vor aduna în jurul Parlamentului în tractoarele lor ca protest pentru subfinanţarea cronică a sectorului.

Reprezentanții Forței Fermierilor susțin că guvernanții au uitat cu precădere de agricultori și au decis să-și strige disperarea în stradă, relatează Agerpres.

„Principala solicitare a fermierilor este de a pune agricultura naţională între priorităţile strategice ale acestui an şi este adresată tuturor parlamentarilor din actuala majoritate şi liderilor politici ai partidelor la putere.

Tema acţiunii de protest va fi: ‘Guvernanţilor, cu ce v-au greşit fermierii? Subfinanţare cronică: Agricultura, lovită din toate părţile!”, se arată în comunicatul prezentat de Asociația Forța Fermierilor.

Protest cu tractorul în jurul Parlamentului

Fermierii doresc să le atragă atenția parlamentarilor bătaia de joc la care este supus sectorul agroalimentar. Pentru 2021, subvențiile de la bugetul național s-a înjumătățit, întârzierea demarării noilor sesiuni de depunere a proiectelor europene.

Pe lângă acestea, fermierii acuză indiferența față de investițiile în irigaţii şi a celor opt depozite regionale din PNRR, riscul de insolvenţă pentru fermierii afectaţi de secetă în 2020 din cauza neacordării despăgubirilor, lipsa unei consultări reale cu fermierii pentru implementarea Politicii Agricole Comune 2021-2027.

Protestul de astăzi a fost autorizat de către Primăria Municipiului București.

„Acest protest este al tuturor fermierilor români, fie că sunt din sectorul vegetal, fie că sunt din zootehnie. Subfinanţarea cronică a agriculturii este o problemă la nivelul întregii ţări. Vorbim de securitatea alimentară a României şi de viitorul satului românesc.

Toţi fermierii care doresc să vină la acest protest sunt bineveniţi, este important ca mediul asociativ din agricultură să vorbească pe o singură voce. Am ales ca loc al protestului Palatul Parlamentului pentru că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român, conform Constituţiei. Iar aceşti fermieri, cărora le-a ajuns cuţitul la os, sunt parte a poporului român şi hrănesc acest popor, iar semnalul lor de alarmă trebuie ascultat şi, mai departe, găsite soluţii pentru rezolvarea problemelor din agricultură”, a precizat Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.