Claudiu Iuşan, biologul Parcului Naţional Munţii Rodnei, a ţinut să facă un apel la bistriţeni pe care îi roagă să înceteze să mai culeagă ghiocei din pădure pentru a nu risca să devină şi România o specie pe cale de dispariţie, aşa cum s-a întâmplat deja în alte ţări din Europa. Mai mult decât atât, fiind vorba despre o specie protejată, culesul acestora este ilegal.

Astfel, biologul a postat pe reţeaua de socializare Facebook un mesaj prin intermediul căruia le cere persoanelor care fac bani cu ajutorul „vestitorului primăverii” să renunţe la culegerea de ghiocei din pădure.

Claudiu Iuşan: „Un vast sistem ilegal de exploatare și comercializare”

„Sunt țări din Europa unde ghioceii sălbatici au devenit specie „aproape amenințață”, „vulnerabilă” sau chiar „pe cale de dispariție”, prin urmare comerțul cu ei este interzis. (…) Ghiocelul comun este declarat specie ocrotită în UE, menționat de multe legi și convenții privind protejarea naturii.

Motivul ocrotirii este faptul că culegerea în scop comercial a căpătat proporții foarte mari, iar efectivele din mai multe țări au ajuns să fie periclitate. Prin cumpărarea unui buchețel, care nu oferă prea multe plăceri vizuale și trăiește doar 2-3 zile, suportăm în mod tacit un vast sistem ilegal de exploatare și comercializare, a cărui victimă principală este – ca întotdeauna – natura.

Obiceiurile culturale depășite omoară în fiecare an milioane de flori, care, în timp, ar putea duce la extincția preferaților noștri vestitori ai primăverii”, precizează biologul Parcului Național Munții Rodnei.

În trecut, în Europa ghioceii uscaţi erau transportaţi din Turcia, iar călugării englezi erau responsabili cu aducerea bulbilor de ghiocei din Roma, pe care îi plantau ulterior în jurul mănăstirilor din ţara lor.

După cum prea bine ştim, în ţara noastră ghiocelul este simbolul primăverii, fiind oferit de obicei sub formă de mărţişor la începutul lunii martie.

Cu toate acestea, culesul excesiv poate duce la dispariţia lor din România, iar exploatarea lor este ilegală deoarece este o specie protejată. Tocmai din acest motiv biologul Claudiu Iuşan a ţinut să tragă semnalul de alarmă de faţă.