Nefiind obișnuiți cu haosul și incertitudinea, au solicitat autorităților din Timișoara transparență maximă în comunicare și mai ales în finanțare.

Alin Nica, președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, a spus că a avut mari emoții la ședința CE, pentru că ar fi existat riscul ca Timișoara să piardă titlul de Capitală Europeană Culturală.

În fapt, Ministerul Culturii și Primăria Timișoara nu au alocat bani suficienți pentru etapele acestui proiect de anvergură. Astfel, reprezentanții Comisiei Europene i-au întrebat clar ce au de gând.

“Aşteptăm o decizie a Primăriei Timişoara în privinţa a ceea ce se doreşte: să se înfiinţeze o nouă structură, acel centru de proiecte sau se doreşte altceva. Nu ştiu cât mai putem aştepta. Noi ne reactivăm angajamentul de a fi parteneri în acest proiect”, a declarat Alin Nica, înainte de ședința CE.

Cum a ajuns Timișoara “să cerșească” privaților. Ce angajamanete și-au luat autoritățile

După ședința Comisiei Europene, Alin Nica a revenit cu precizări. El spune că a solicitat să se încheie disputele dintre autoritățile române pe această temă. De asemenea, susține că este necesar modificări la legea care reglementează licitațiile publice.

„ Am subliniat că trebuie rezolvate divergențele între principalii finanțatori cu privire la modalitatea de alocare a finanțărilor pentru programul cultural. CJ Timiș, prin bugetul județean, asigură 100% contribuția asumată de 2,1 milioane lei solicitată de Asociație dar atragem atenția că se impune transparență desăvârșită în cheltuirea fiecărui ban public.

Nu în ultimul rând, am propus semnarea unui document prin care cei trei parteneri finanțatori își reafirmă angajamentul public și își asumă acțiunea în vederea implementării proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”, a menționat președintele CJ Timiș.

Fritz o vrea pe apropiata lui Cioloș, pe bani mulți.  Face apel la privați pentru buget

Dominic Fritz, edilul Timișoarei (USRPLUS), face declarații controversate pe această temă. El a precizat că proiectul Timișoara-Capitală Europeană Culturală va merge înainte, cu bani de la bugetul Primăriei, dar mai ales cu sprijinul oamenilor de afaceri. Cei din urmă ar trebui să fie o opțiune, nu incluși direct. Mai exact, Primăria Timișoara plătește deja bani grei pentru implementarea acestui proiect.

A încheiat un contract de prestări servicii cu firma reprezentată de Corina Șuteu, fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloș(USR). Din calitatea de expert cultural pe care susține că o are, aceasta ar trebui să se ocupe de activitatea Asociației Timișoara 2023.  Suma pe care o primește lunar ajunge la  10 000 de euro.

Contractul a fost încheiat fără licitație publică. Acest lucru a fost posibil, deoarece   s-a încadrat la limita maximă pentru care nu este nevoie să se posteze cerere-ofertă publică, informează ziuadevest.ro.

Astfel, să faci apel la oamenii de afaceri, pentru un angajament oficial de stat, în condițiile în care plătești regește din bani publici experți de cultură, este, cel puțin, inechitabil.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii este onorific. Este o inițiativă a Comisiei Europene din 1985.

Potrivit Wikipedia, din 2007, programul a cuplat câte un oraș din țările Europei occidentale cu altul din țările central și est-europene.