Oficialii instituției vor să afle, dacă au aplicat reducerile la facturile aferente lunii februarie, în contextul liberalizării pieței de energie.

ANRE transmite că toți consumatorii au dreptul să cunoască modul în care sunt aplicate reducerile.
„Avem acţiuni de control în derulare la toţi furnizorii de ultimă instanţă şi clarificăm modul în care au fost emise facturile pentru luna februarie, singura lună completă după emiterea ordinului nr. 5 din 2021. În momentul în care vom avea concluzia acelor controale cu siguranţă vom da şi un comunicat de presă”, a spus Nagy-Bege, în cadrul conferinţei „Digital Transformation in Energy”, organizată de The Diplomat Bucharest, citat de Agerpres.

Cum afli dacă ești păcălit de furnizorii de energie. Ministrul Energiei suspectează nereguli

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că are informații că nu toți furnizorii au aplicat reducerile promise în plic.

„Aştept cu interes factura lunii februarie să văd dacă promisiunile tuturor furnizorilor sunt onorate. Şi eu cred în buna credinţă a acestora că vom avea acele discounturi în facturi. Mă aştept să văd o scădere de preţuri în februarie”, a precizat Virgil Popescu, citat de Agerpres.

Oficialul de la Ministerul Energiei spune că are în plan să schimbe legislația, dacă furnizorii nu vor aplica reducerile.

Ce poți faci dacă vezi facturi neconforme

Pentru cetățeni, primul pas pentru a sesiza nereguli la facturile de energie este să se adreseze ANPC.

Această instituție face controale, independent de cele de la ANPC.

Consumatorii primesc oferte de la companii până la data de 30 iunie ac. Reducerea comercială acoperă diferența dintre prețul dintre oferta de serviciu și prețul din oferta de serviciu concurențială.

ANPC spune că la Brașov s-au înregistrat cele mai multe plângeri, iar comisarii au pornit și o campanie de informare despre liberalizarea pieței de energiei.

La acest moment, oamenii au ales să schimbe furnizorul de energie, în funcție de reducerile promise. Acestea ajung până la 20 de lei, față de tarifele practicate anterior.