Astăzi, 28 decembrie, după ședința de guvern, premierul a facut câteva declarații :

„Trebuie să clarificăm, pentru bugetul de anul viitor, ce măsuri rămân și care, cum se vor prelungi. Înainte să ajung la aceste măsuri, trebuie să vă spun că pentru bugetul de anul viitor rămânem la ceea ce am spus și până acum: adepţii unei consolidări fiscale, ceea ce înseamnă că vom construi un buget cu care vom veni în Parlamentul României cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB, ceea ce arată, pe de-o parte, angajamentul nostru ferm pentru consolidare fiscală, în același timp este un deficit bugetar care în contextul economic actual nu pune o frână economiei.”

Florin Cîțu a mai vorbit despre diferite măsuri preconizate și a precizat:

„Va fi aprobată şi promovată schema de ajutor de stat pentru unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru HoReCa, iarăşi, o măsură care este foarte mult aşteptată. Schema, ştiţi foarte bine, are un buget de 500 de milioane de euro. Continuă şi în 2021 voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei, pentru stimularea turismului românesc.

În rest, pentru HoReCa, pe de o parte, avem acest sistem de ajutoare de stat, continuă sistemul voucherelor şi vă pot spune că până în martie  o să fie scutiţi de impozitul specific pentru acest sector. (…) Se extinde şi măsura cu obligaţii bugetare ce pot intra în restructurare, astfel încat să poată forma obiect al restructurării obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2020, şi nu la 31 iulie 2020, deci acum pot să fie restructurate datoriile care au ajuns pană la 31 decembrie 2020, nu doar cele până la 31 iulie 2020, deci mai multe companii.”

Alianţa pentru Turism, organizaţie – umbrelă a patronatelor din HoReCa, a estimat că în domeniu s-au pierdut deja mai mult de jumătate din numărul locurilor de muncă existente înainte de impunerea restricţiilor. Estimările ApT arată că din cei 200.000 de oameni angajaţi în mod direct şi alţii angajaţi în activităţi conexe, s-au pierdut 65%,  din numărul de salariați iar pierderile financiare înregistrate în domeniul HoReCa în acest an se ridică la 3 miliarde de euro.

Patronatele din HoReCA se aşteaptă să piardă peste 100.000 de angajaţi în anul curent în urma restricţiilor impuse în contextul pandemiei iar 80% din hoteluri nu intenţionează să rămână deschise în următoarele 6 luni.